Ένα ‘’οικουμενικό’’ τεστ αίματος για πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς Βρετανοί ερευνητές χορήγησαν άδεια της τεχνολογίας σε ιδιωτική εταιρεία.

Επιστήμονες του University of Bradford πιστεύουν ότι η εξέτασή τους είναι το πρώτο εργαλείο εξέτασης που εντοπίζει ή αποκλείει τον καρκίνο σε ασθενείς που εικάζεται ότι πάσχουν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παραδοσιακές διαγνωστικές μεθόδους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο FASEB BioAdvances.

H Dr. Diana Anderson, δήλωσε ότι το τεστ είναι διαφορετικό από άλλα οικουμενικά τεστ για τον καρκίνο, επειδή δεν ερευνά για συγκεκριμένο βιοδείκτη ή μετάλλαξη. Πρόκειται για γενετική εξέταση για τον καρκίνο σε κάποιον άνθρωπο άσχετα από τους μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο σε αυτόν.

Οι ερευνητές συνεργάζονται με την εταιρεία IMSTAR, που εδρεύει στο Παρίσι, και η οποία ονομάζει το σύστημα TumorScan.

Η ερευνήτρια Dr. Mojgan Najafzadeh, αισθάνεται ότι η ερευνητική ομάδα προσπάθησε όσο γίνεται να αποδείξει ότι το τεστ δρα με μεγάλη προβλεψιμότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα του καρκίνου.

Η εξέταση μετρά βλάβη στο DNA λευκών αιμοσφαιρίων κάτω από διαφορετικής έντασης υπέρυθρες ακτίνες. Δείχνουν διαφορές στην ευαισθησία των κυττάρων σε περαιτέρω βλάβη, στους καρκινοπαθείς.

Όταν βλάφτηκαν, η εξέταση δημιούργησε ‘’ουρά κομήτη’’ κομματιών DNA που τραβήχτηκαν προς το θετικό τέλος ενός ηλεκτρικού πεδίου. Ο καρκίνος είναι παρών με μακρύτερη ουρά κομήτη και περισσότερη βλάβη DNA.

Το 2014, ερευνητές του Bradford έδειξαν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν ποια δείγματα ήταν από ασθενείς με 3 διαφορετικά είδη καρκίνου με επιτυχία 93%. Αυτό περιλάμβανε αυτούς που έμενε ακόμα να διαγνωστούν.

Ωστόσο σε 2 πρόσφατες κλινικές δοκιμές περισσότερων των 700 δειγμάτων αίματος από 598 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και προστάτη, καθώς και 102 υγιών δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν ασθενείς από υγιείς σε 60 περιστατικά.

Επίσης δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν περαιτέρω δείγματα καρκίνου μαστού και πνεύμονος.

Η IMSTAR ανέλυσε και πάλι τα μη καταληκτικά slides.

Το σύστημα Pathfinder μπορεί να αναλύσει μέχρι 10.000 κύτταρα ανα slide χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη έναντι 100 κυττάρων ανα slide,που είναι το επίτευγμα του Bradford.

Αξιολογώντας τουλάχιστον 2.000 κύτταρα ανα slide, το IMSTAR Pathfinder διαχώρισε τους ανθρώπους στην ομάδα του καρκίνου από τους υγιείς της ομάδας ελέγχου.

Η εταιρεία θα εργαστεί προς το στόχο της αυτοματοποίησης όλης της ροής εργασίας του τεστ σε μια προσπάθεια να το κυκλοφορήσει στην αγορά.

Πηγές:
FASEB BioAdvances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα