Ο διαβήτης αφορά πλέον ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αυξάνεται παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού. Το 14,5% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του 2018, πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. Από αυτούς, το 91% περίπου είναι τύπου 2 και το 5% τύπου 1.  Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι ένας στους 10  είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν!

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι  ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Παράλληλα, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει όλο και περισσότερους νέους και παιδιά.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι ασθενείς, ο διαβήτης δεν έχει σχέση μόνο με την διατροφή, ούτε φυσικά αφορά στην υπερκατανάλωση γλυκών, ούτε σχετίζεται απλά με υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά και επηρεάζει όλα τα όργανα, τον μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος και η ινσουλίνη είναι η ορμόνη με την σημαντικότερη αναβολική δράση στο σώμα μας, ενώ μειώνει το προσδόκιμο και την ποιότητα επιβίωσης.

 Είναι πλέον  κατανοητό και αποδεκτό από όλες τις επιστημονικές εταιρείες, πως η ρύθμιση του διαβήτη δεν στοχεύει απλά σε χαμηλές τιμές σακχάρου. Πρωταρχικός στόχος της θεραπείας του είναι η μείωση του κινδύνου των επιπλοκών που είναι στενά συνδεδεμένες μαζί του. Δηλαδή, η μείωση της αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες θεραπευτικές οδηγίες του 2018. Ο κίνδυνος αυτός ξεκινά πριν ακόμα ο διαβήτης διαγνωσθεί και είναι παρών κατά τη διάρκεια της ζωής, ακόμα και αν υπάρχει σχετικά καλή ρύθμιση.

Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά ένα σύνολο επιπλοκών που απαιτούν θεραπευτική στρατηγική και συνεργασία μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων, όπως αναφέρει ο παθολόγος – διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής και Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου METROPOLITAN GENERAL κ. Αντώνιος Λέπουρας, Πρόεδρος του Συνεδρίου«Σακχαρώδης Διαβήτης: Η παθολογία συνεργάζεται και …περιποιεί το διαβήτη», που θα πραγματοποιηθεί 23 - 24 Νοεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του 2018 και από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) αλλά και την Ευρωπαϊκή (EASD), μιλούν ευθέως πλέον για πρόληψη και αντιμετώπιση του πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, που υπάρχει ήδη από το στάδιο του Προδιαβήτη, όπου αν και οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα δεν είναι ακόμα πολύ υψηλές, ο κίνδυνος ήδη διπλασιάζεται και σύμφωνα με κάποιες μελέτες τετραπλασιάζεται. Φυσικά, αφορά επίσης και όλες τις μακροχρόνιες επιπλοκές που συνυπάρχουν μαζί του και δυστυχώς είναι πολλαπλές. Ο προδιαβήτης, ο διαβήτης και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι τρεις καταστάσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες φαίνεται ότι ενώ ο κίνδυνος είναι ίδιος με τους άνδρες σε όλες τις ηλικίες, μετά την εμμηνόπαυση εξαπλασιάζεται. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑHA) επισημαίνει ότι δύο στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιακή νόσο.

Επιπλέον, οι πολλές και δυσάρεστες συννοσηρότητες που τον ακολουθούν (καρδιακά νοσήματα, το διαβητικό πόδι, παθήσεις του οφθαλμού, οι κακοήθειες και η ΧΑΠ) παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά. Η γονιμότητα επίσης και η κύηση στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη εμφανίζουν ιδιαιτερότητες και εξατομικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς, απαιτώντας στενή συνεργασία του γυναικολόγου με το διαιτολόγο.

Παράλληλα, την εποχή αυτή, που έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους η γρίπη και οι διάφορες ιώσεις, ο διαβήτης δημιουργεί σε τέτοιου είδους λοιμώξεις έντονο στρες στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση τα άτομα με Διαβήτη με αυξημένα ζάχαρα στο αίμα. Επιπλέον δεν είναι σπάνιες και άλλες σοβαρές επιπλοκές, καρδιαγγειακά επεισόδια ακόμα και ανακοπές, πνευμονία και θάνατοι κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ιδίως αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (>65 ετών) ή εμφανίζουν και συννοσηρότητες (π.χ. παχυσαρκία, υπέρταση, κάπνισμα, άσθμα κλπ.). Η γρίπη αποτελεί μία σοβαρή απειλή για όλους του πάσχοντες από διαβήτη, διότι έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν. Τα ποσοστά θανάτου εξαιτίας της γρίπης σε αυτά τα άτομα είναι διπλάσια στις χαμηλού βιοτικού επιπέδου τάξεις, σε αυτούς με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις και σε αυτούς με προχωρημένη ηλικία.  Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις σοβαρές και θανατηφόρες επιπλοκές και το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει καλύτερη προστασία, αυτό ισχύει για όλους, αλλά ιδιαίτερα στα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει 3 από 4 νοσηλείες ή και θανάτους που σχετίζονται με γρίπη μεταξύ των ενηλίκων πασχόντων. Το κλειδί στην πρόληψη τόσο των σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών όσο και των λοιπών προβλημάτων είναι ο συνδυασμός της έγκαιρης διάγνωσης με την εξατομικευμένη θεραπεία.

Επανάσταση

Ευτυχώς, ο διαβήτης είναι από τις λίγες παθήσεις για τις οποίες έχει γίνει επανάσταση από το 2000 και μετά, τόσο σε καινούργιες τεχνολογίες, όσο σε νέες θεραπείες αλλά κυρίως σε διαφορετικές θεραπευτικές στρατηγικές και αντιλήψεις.

Είναι ο τέταρτος χρόνος που το Διαβητολογικό Κέντρο και η Παθολογική-Διαβητολογική κλινική του Metropolitan General, συνεχίζουν την εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των εξειδικευμένων συναδέλφων για την ενημέρωση και “ολιστική” προσέγγιση στο διαβήτη και τις συννοσηρότητές του, στο Συνέδριο με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η παθολογία συνεργάζεται και …περιποιεί το διαβήτη» 2018: Νεώτερες θεραπευτικές θεωρήσεις στην καθημερινή κλινική πρακτική και στην πρόληψη των επιπλοκών.

Θέματα συνεδρίου

Τα θέματα και φέτος είναι πολλά, σύγχρονα και πολύ ενδιαφέροντα.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, θα διαπραγματευθούν σφαιρικά από εξαίρετους ομιλητές, που θα διασταυρώσουν τις απόψεις τους με εποικοδομητικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους όσο και με το ακροατήριο.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα γίνουν ομιλίες για θέματα όπως:

1η Θεματική Ενότητα: Διαβήτης, Παχυσαρκία και Γονιμότητα

 «Παχυσαρκία από την φυσιολογία στις θεραπευτικές προσδοκίες» (ομιλητής Ν. Κατσιλάμπρος)

«Παχυσαρκία και Διαβήτης: Χειρουργική, Φαρμακευτική ή Διατροφική αντιμετώπιση (ομιλητής κ. Π. Χαλβατσιώτης)

 «Σακχαρώδης Διαβήτης και Γονιμότητα» (ομιλητής κ. Γ. Σταματίου)

«Σακχαρώδης Διαβήτης και εξωσωματική γονιμοποίηση από την σκοπιά του γυναικολόγου» (ομιλητής κ. Ηλ. Γάτος)

«Παχυσαρκία, Σακχαρώδης Διαβήτης και υπογονιμότητα» (ομιλητής κ. Α. Λέπουρας)

 

2η Θεματική Ενότητα: Διαβήτης – Προδιαβήτης και Συννοσηρότητες

«Σακχαρώδης Διαβήτης Νεφροί και Αυτοανοσία» (ομιλητής κ. Χ. Ιατρού)

3η Θεματική Ενότητα: Διαβήτης Τύπου 2 και Θεραπεία

«SGLT2 Υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους;» (ομιλητής κ. Α. Λέπουρας)

4η Θεματική Ενότητα: Διαβήτης – Καθημερινότητα – Επιπλοκές

«Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρδιαγγειακός Κίνδυνος – Καρδιακή ανεπάρκεια. Θεραπείες που αποδεδειγμένα βοηθούν στην καρδιά» (ομιλητής κ. Ανδρ. Μελιδώνης)

«Διαβητικό πόδι και νέες θεραπείες υπάρχει κοντινό μέλλον» (ομιλητής κ. Ν. Τεντολούρης)

• 5η Θεματική Ενότητα: Διαβήτης με Συννοσηρότητες

«Εμβολιασμοί Ενηλίκων και Διαβήτης. Πότε, και σε ποιους» (ομιλητής κ. Δ. Αναστασόπουλος)

• 6η Θεματική Ενότητα: Επεμβατική Ακτινολογία - Αγγειοχειρουργική

«Ο ρόλος και οι ιδιαιτερότητες της επεμβατικής Ακτινολογίας και η θέση της θρομβόλυσης στην θεραπεία της οξείας – χρόνιας αγγειακής ισχαιμίας στον εγκέφαλο του ατόμου με διαβήτη» (ομιλητής κ. Χ. Γκόγκας).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA