Η κίνηση της καρδιάς είναι τόσο ισχυρή, ώστε να μπορεί να φορτίσει συσκευές που σώζουν ζωές, αναφέρει νέα έρευνα του Dartmouth College.

Χρησιμοποιώντας συσκευή που ανέπτυξαν μηχανικοί του Thayer School of Engineering at Dartmouth, η κινητική ενέργεια της καρδιάς μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική για να δώσει ενέργεια σε εμφυτεύσιμες συσκευές, αναφέρει η έρευνα

Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε βηματοδότες και άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές με μπαταρίες που πρέπει να αντικατασταθούν μεταξύ 5 και 10 ετών.

Ο καθηγητής John X.J. Zhang, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να λύσει το τελικό πρόβλημα για εμφυτεύσιμη βιοϊατρική συσκευή. "Πώς δημιουργείς  μια αποτελεσματική πηγή ενέργειας ώστε η συσκευή να κάνει τη δουλειά της σε όλο το βίο του ασθενούς χωρίς να υπάρχει ανάγκη εγχείρησης για την αντικατάσταση της μπαταρίας.’’

Ο Lin Dong, δήλωσε ότι εξίσου σημαντικό είναι η συσκευή να μην παρεμβάλλεται με τη λειτουργία του οργανισμού. Έπρεπε επομένως να είναι βιοσυμβατή, ελαφριά, εύκαμπτη  και χαμηλού προφίλ ώστε να ταιριάζει με τη δομή του βηματοδότη.

Η έρευνα προτείνει την μετατροπή του βηματοδότη ώστε να τραβά την κινητική ενέργεια από το ηλεκτρόδιο που προσκολλάται στην καρδιά μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική για τη συνεχή φόρτιση των μπαταριών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Advanced Materials Technologies.

Πηγές:
Advanced Materials Technologies.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας