Ένας άνθρωπος έχει 14% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας με κάθε 10% αύξηση στην ποσότητα  κατεργασμένων τροφών που καταναλώνει, αναφέρει έρευνα στο JAMA Internal Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να προκαλούν πρόωρο θάνατο λόγω χρόνιων νόσων (όπως καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο).

Ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνονταν για 253 από τους 602 θανάτους σε 44.551 συμμετέχοντες της έρευνας που κράτησε 7 χρόνια.

Οι κατεργασμένες τροφές αποτελούσαν μέχρι το 14% του βάρους των τροφών που κατανάλωναν και το 29% των θερμίδων των συμμετεχόντων.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών συνδέεται με υψηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 61 % της διατροφής του ενήλικου προέρχεται από κατεργασμένες τροφές. Πολλές από τις επιπτώσεις στην υγεία από αυτή τη διατροφή προέρχονται από τα πρόσθετα που εισχωρούν στην τροφή κατά την επεξεργασία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αύξηση στην κατανάλωση κατεργασμένων τροφών φαίνεται να συνδέεται με γενικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα