Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας (International Childhood Cancer Day – ICCD), όπως έχει καθιερωθεί παγκοσμίως η 15η Φεβρουαρίου, τιμούμε τους μικρούς αγωνιστές που δίνουν τη μεγάλη μάχη! Γιατί, δυστυχώς, ο καρκίνος συμβαίνει και στα παιδιά και τους εφήβους, παρότι αποτελεί σπάνιο νόσημα για αυτές τις ηλικίες. Περίπου 300-350 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και αντιμετωπίζονται στα 8 Παιδιατρικά Ογκολογικά Κέντρα και Μονάδες της χώρας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο χώρο της Ογκολογίας.  Τα αποτελέσματα από τα ογκολογικά κέντρα της Ελλάδας είναι εφάμιλλα αυτών που επιτυγχάνονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Όλες οι θεραπείες παρέχονται στη χώρα μας και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις –κυρίως για εξειδικευμένα χειρουργεία– μπορεί να υπάρξει ανάγκη να παραπεμφθεί ο/η ασθενής εκτός Ελλάδος.

Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς συνεργατικές μελέτες και παγκόσμιες ομάδες εργασίας. Ως προτεραιότητα της Εταιρείας έχει τεθεί όλοι οι μικροί ασθενείς στη χώρα μας να μπορούν να ενταχθούν σε πολυκεντρικά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, που θα εξασφαλίσουν ομοιογένεια στην αντιμετώπιση, αντίστοιχη με καταξιωμένα κέντρα του εξωτερικού, πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και συμμετοχή στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης.’’

‘’Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, τιμούμε τους αγωνιστές σε μια άδικη μάχη, τη μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Τιμούμε τους δυνατούς ήρωες και την προσπάθεια που κάνουν, μαζί με τις οικογένειες τους, για επιβίωση. Κυρίως, όμως, τιμούμε τους μαχητές μας που δεν τα κατάφεραν. Και η σκέψη μας είναι σε αυτούς και τις οικογένειες τους. Σε αυτούς κυρίως δίνουμε την υπόσχεση ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας, μέχρι να πετύχουμε τον τελικό στόχο: την ίαση για όλα τα παιδιά με καρκίνο, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από το νόσημα και τη θεραπεία.

Στην προσπάθειά μας αυτή πρέπει να ευχαριστήσουμε όλο το προσωπικό που δουλεύει στις μονάδες και δίνει καθημερινά τη δική του μάχη, προσφέροντας και την τελευταία σταγόνα των  σωματικών και ψυχικών του εφεδρειών. Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσουμε όλες τις οργανώσεις που υποστηρίζουν τον αγώνα των παιδιών μας και είναι συμπαραστάτες και αρωγοί στο έργο μας.

Με τη φετινή αφορμή, καλούμε την πολιτεία να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο αύριο. Ζητάμε από την πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα τα χρόνια προβλήματα του χώρου και κυρίως την ελλιπή στελέχωση των μονάδων σε όλους τους τομείς, την διευκόλυνση της οργάνωσης κέντρων αναφοράς, την καθιέρωση της εξειδίκευσης στην παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία, καθώς και να μας επιτρέψει να αγκαλιάσουμε τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ιδίως για νοσήματα που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζονται καλύτερα με παιδιατρικό τρόπο προσέγγισης.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου