Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το κλειδί της αιτίας που οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες είναι ανθυγιεινές και μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα έγινε σε σκουλήκια και μύγες, για να διαπιστωθεί πώς η διατροφή επηρεάζει την ταχύτητα σύνθεσης πρωτεϊνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιτάχυνση της σύνθεσης πρωτεϊνών θα μπορούσε να παράγει περισσότερα λάθη και αυτό συνδέεται με βραχύτερο προσδόκιμο ζωής.

Τα ευρήματα επιστημόνων του SAHMRI επίσης στηρίζουν έρευνες που δείχνουν ότι οι υδατάνθρακες δεν θα πρέπει απαραίτητα να δαιμονοποιούνται.

Ο Καθηγητής Christopher Proud, δήλωσε ότι η ομάδα του εντόπισε πώς επηρεάζει η προσφορά θρεπτικών ουσιών τη μακροζωία.

Όπως σημείωσε, η επιστήμη ξέρει ότι η μεγάλη κατανάλωση, ιδιαίτερα πρωτεΐνης, μειώνει το προσδόκιμο ζωής και τώρα γνωρίζουμε γιατί.

Η ομάδα έδειξε ότι η αύξηση των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών επιταχύνει τη σύνθεση πρωτεϊνών εντός των κυττάρων. Όσο πιο γρήγορα συμβαίνει η διαδικασία τόσο πιο πολλά λάθη γίνονται.

Η συσσώρευση λανθασμένων πρωτεϊνών εντός των κυττάρων επηρεάζει αρνητικά την υγεία και περιορίζει τα χρόνια ζωής

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, επίσης ενισχύει υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ διατροφής με χαμηλή πρωτεΐνη και πολλούς υδατάνθρακες με μακρύτερη και πιο υγιή ζωή, ιδιαίτερα για την υγεία του εγκεφάλου.

Ο Καθηγητής σημείωσε ότι οι υδατάνθρακες έχουν αρνητική φήμη, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δίαιτα, αλλά κλειδί είναι η ισορροπία και το να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ ‘’καλών’’ και ‘’κακών’’ υδατανθράκων.

Πρόσθεσε ότι τα πιο υγιεινά οφέλη προέρχονται από την κατανάλωση υδατανθράκων με πολλές φυτικές ίνες.

Ο Proud δήλωσε ότι ήδη γνωρίζαμε ότι η χαμηλότερη πρόσληψη τροφής εκτείνει το προσδόκιμο ζωής αλλά στη νέα έρευνα η επίδραση χάθηκε όταν απομάκρυναν οι ερευνητές τη σχέση με την οποία η θρέψη επηρεάζει την ακρίβεια της σύνθεσης πρωτεϊνών- επομένως αποκαλύπτει πώς η υπερθρέψη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Καθώς η σχέση επίσης ισχύει σε ανθρώπους, τα ευρήματα δείχνουν πώς η χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης θα μπορούσε να προάγει τη μακροζωία σε ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]