Αν και προηγούμενες έρευνες που μελετούσαν τη σχέση μεταξύ πολλαπλής σκλήρυνσης και αλλεργιών έδωσε μεικτά αποτελέσματα, έρευνα του Brigham and Women's Hospital εξέτασε τη σχέση μεταξύ αλλεργίας και δραστηριότητας φλεγμονώδους νόσου και ανακάλυψε νέες ενδείξεις που συνδέουν τις τροφικές αλλεργίες με υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η Tanuja Chitnis, δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και σημαντικές αλλεργίες παραπονιόνταν για συχνές υποτροπές σχετικές με τα αλλεργικά τους επεισόδια. Πιστεύει ότι ο πιο πιθανός μηχανισμός που συνδέεται με την αλλεργία και την επίδρασή της στην πολλαπλή σκλήρυνση θα συνδέεται με φλεγμονώδη δραστηριότητα.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ δραστηριότητας φλεγμονώδους νόσου και ιστορικού αλλεργίας σε υποομάδα ασθενών. 1.349 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο και εξετάστηκαν με μαγνητική τομογραφία. Μόνο οι συμμετέχοντες στην ομάδα τροφικών αλλεργιών έδειξε σημαντικά υψηλότερο  ποσοστό επιθέσεων και αυξημένη πιθανότητα βλαβών σε σύγκριση με συμμετέχοντες χωρίς τροφικές αλλεργίες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παρουσία τροφικών αλλεργιών και μηχανισμών που συνδέονται με τροφικές αλλεργίες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει το ποσοστό υποτροπής και τη φλεγμονώδη δραστηριότητα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η Chitnis δήλωσε ότι υπάρχει υπόθεση για σύνδεση του εντέρου με το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό δείχνει προς ισχυρότερη σχέση από αυτή που εκτιμούσαν οι επιστήμονες νωρίτερα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού