H Καθηγήτρια Κατερίνα Ακάσογλου θα λάβει βραβείο Barancik Prize 2018 για την καινοτομία στην  έρευνα για την πολλαπλή σκλήρυνση. Το βραβείο θα δοθεί για την έρευνά της στην κατανόηση της αιτίας της νευρικής βλάβης στη συγκεκριμένη νόσο και τον εντοπισμό πιθανών θεραπειών για τον τερματισμό της.

Η Κατερίνα Ακάσογλου Ph.D., είναι κύρια ερευνήτρια στα Gladstone Institutes και το τμήμα Νευρολογίας στο University of California, San Francisco, θα λάβει το βραβείο στο ACTRIMS Forum, τέλη Φεβρουαρίου, στο Ντάλας.

Έχει υπάρξει επικεφαλής ερευνών για την ανακάλυψη του ρόλου της φιμπρίνης, πρωτεΐνης που σχετίζεται με την πήξη του αίματος και διαφεύγει από τον εγκεφαλικό αιματικό φραγμό; και αποθηκεύεται σε βλάβες στον εγκέφαλο όσων έχουν τη νόσο.

Η ομάδα της έδειξε ότι εναποθέσεις φιμπρίνης εμποδίζουν τη φυσική επιδιόρθωση του νευρικού  συστήματος και μπορούν να ενεργοποιήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο (μικρογλοία) προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη.

Χρησιμοποιώντας αντίσωμα που καταστέλλει τη φιμπρίνη, η ομάδα της μπόρεσε να μειώσει τη δράση των μικρογλοίων και την επακόλουθη βλάβη σε νευρικές ίνες, σε πειράματα σε ποντικούς

Όπως δήλωσε η Καθηγήτρια, τα ευρήματα έριξαν νέο φως στους μηχανισμούς εγκεφαλικής βλάβης στην πολλαπλή σκλήρυνση και εισήγαγαν νέες τεχνικές απεικόνισης για τη μελέτη αλληλεπιδράσεων μεταξύ εγκεφάλου, ανοσοποιητικού συστήματος και αγγείων. Η μετάφραση των ευρημάτων σε αγωγές είναι στόχος της έρευνας.

Οι πειραματικές θεραπείες που αναπτύσσει, έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη βλάβης από φιμπρίνη, χωρίς να επηρεάζουν τη χρησιμότητα της πρωτεΐνης στην πήξη αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου