Το πολύ κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να βλάψει την όραση όσον αφορά το χρώμα και το κοντράστ, αναφέρουν ερευνητές.

Εξέτασαν 71 υγιείς ανθρώπους που κάπνισαν λιγότερα από 15 τσιγάρα στη ζωή τους και 63 που κάπνιζαν περισσότερα από 20 την ημέρα.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 25 έως 45 ετών και είχαν φυσιολογική ή διορθωμένη σε φυσιολογική όραση.

Ωστόσο, όσοι κάπνιζαν πολύ είχαν σημαντικές αλλαγές στην όραση όσον αφορά το κόκκινο- πράσινο και μπλε- κίτρινο και μεγαλύτερη δυσκολία να ξεχωρίσουν το κοντράστ και τα χρώματα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ο Steven Silverstein, του Rutgers University Behavioral Health Care, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπερβολική χρήση τσιγάρων ή χρόνια έκθεση στα συστατικά τους επηρεάζει τον οπτικό διαχωρισμό στηρίζοντας την ύπαρξη ελαττωμάτων στην οφθαλμική διαδικασία με τον εθισμό στον καπνό.

Σημείωσε, ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας και ως παράγοντα που προκαλεί κιτρίνισμα στο φακό και φλεγμονή.

Η νικοτίνη και το κάπνισμα βλάπτουν το κυκλοφορικό σύστημα και αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι επίσης βλάπτουν τα αγγεία και τους νευρώνες στον αμφιβληστροειδή, δήλωσε ο ερευνητής.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν ότι η έρευνα σε προβλήματα όρασης σε άλλες ομάδες, όπως σε όσους έχουν σχιζοφρένεια, θα πρέπει να λάβει υπόψη το ποσοστό καπνίσματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research.

 

Πηγές:
Psychiatry Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024