Ερευνητές ανέπτυξαν νέο τρόπο πρόβλεψης του κινδύνου νέοι άνθρωποι να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Η νέα μέθοδος που περιγράφεται σε έρευνα, προέβλεψε αυτοκτονικές συμπεριφορές στο 87% των νέων συμμετεχόντων, αναφέρουν τα ευρήματα στο περιοδικό Psychiatry.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 663 εφήβους και νέους ενήλικες των οποίων οι γονείς είχαν διαγνωστεί με διαταραχές διάθεσης.

Στη δωδεκαετή έρευνα, συμμετέχοντες έκαναν περιοδικές αξιολογήσεις με γνωστά ερωτηματολόγια για ψυχιατρικές διαγνώσεις και συμπτώματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας, επιθετικότητας και παρορμητικής συμπεριφοράς.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παρακολούθηση των συμπτωμάτων έντονης κατάθλιψης ενός νέου καθώς αλλάζουν με τον καιρό, είναι ο πιο ακριβής τρόπος πρόβλεψης.

Η Nadine Melhem, του Pitt's School of Medicine, δήλωσε ότι η πρόβλεψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς είναι μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες στην ψυχιατρική αλλά για ένα αποτέλεσμα που απειλεί τη ζωή δεν είναι αποδεκτό η επίδοσή μας να είναι ελαφρώς καλύτερη από την τύχη.

Το νέο μοντέλο δείχνει και ακολουθεί την ευμεταβλητότητα   αυτών των αυτοκτονικών συμπτωμάτων με τον καιρό σε νέους ανθρώπους μαζί με άλλους παράγοντες, όπως ιστορικό κακοποίησης στην παιδική ηλικία και αν κάποιος γονέας είχε αποπειραθεί ποτέ να αυτοκτονήσει.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα και η μεγάλη ευμεταβλητότητα  αυτών με το πέρασμα του χρόνου, ήταν οι μεγαλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για αυτοκτονική συμπεριφορά.

Η Melhem δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν αντιμετωπίζονται ασθενείς, οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σοβαρότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων (και του παρελθόντος) και να προσπαθούν να μειώσουν τη σοβαρότητα και τις διακυμάνσεις για να περιορισθούν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Το Prediction Risk Score είναι πολύτιμη προσθήκη στην φαρέτρα του γιατρού, που συμβάλλει στην πρόβλεψη του κινδύνου αυτοκτονίας σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου και μπορεί να γίνει με μικρό κόστος λόγω των πληροφοριών που χρειάζονται.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις