Έρευνα του Yale University υποδεικνύει ότι η ευτυχία στο γάμο θα μπορούσε να επηρεάζεται από γενετική ποικιλομορφία η οποία  επηρεάζει την οξυτοκίνη που εμπλέκεται στους κοινωνικούς δεσμούς.

Η Joan Monin, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι το πώς αισθάνεται κάποιος στις στενές σχέσεις επηρεάζεται από περισσότερους παράγοντες  από μόνο τις κοινές εμπειρίες που έχουν τα ζευγάρια με τον καιρό.

Η έρευνα περιέλαβε 178 παντρεμένα ζευγάρια 37 έως 90 ετών και ανακάλυψε ότι στο γάμο οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις δικές τους και του/της συντρόφου γενετική προδιάθεση.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τα αισθήματα ικανοποίησης και ασφάλειας στο γάμο και ο καθένας έδωσε δείγμα σάλιου για γενετική εξέταση.

Όταν τουλάχιστον ένας σύζυγος είχε τη γενετική ποικιλομορφία γονότυπο GG εντός του υποδοχέα οξυτοκίνης το ζευγάρι είχε μεγαλύτερη ικανοποίηση και αισθήματα ασφάλειας στο γάμο του σε σύγκριση με ζευγάρια με διαφορετικούς γονότυπους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ποικιλομορφία υποδοχέα οξυτοκίνης OXTR rs53576, με χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως συναισθηματική σταθερότητα, ενσυναίσθηση και κοινωνικότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με το γονότυπο GG ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αγχώδη προσκόλληση στο γάμο τους.

Μαζί, GG γονότυποι αποτελούν το 4% της ποικιλομορφίας στην ικανοποίηση από τον γάμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν και το ποσοστό είναι μικρό, η επίδραση μπορεί παρόλα αυτά να είναι σημαντική.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς ο οι γονότυποι των ζευγαριών αλληλεπιδρούν ώστε να επηρεάσουν τις σχέσεις διαχρονικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLoS One.

Πηγές:
PLoS One.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή