Έφηβοι με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητα που δεν κοιμούνται επαρκώς μπορεί να έχουν επίπτωση στις νοητικές τους ικανότητες.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα σε εφήβους με ΔΕΠΥ που περνούσαν μια εβδομάδα κατά την οποία ο ύπνος τους περιοριζόταν σε 6,5 ώρες τη νύχτα. Ακολουθήθηκε από μια εβδομάδα κατά την οποία επιτρεπόταν να κοιμηθούν μέχρι 9,5 ώρες κάθε νύχτα.

Μετά από καθεμία από αυτές τις εβδομάδες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τους εφήβους για λειτουργική μνήμη, σχεδιασμό και οργάνωση, συναισθηματικό έλεγχο και συστολή.

Όλες αυτές οι περιοχές έδειξαν σημαντικές πτώσεις μετά την εβδομάδα περιορισμού του ύπνου σε σύγκριση με την εβδομάδα όταν επετράπη περισσότερος ύπνος στους συμμετέχοντες.

Η Chaya Fershtman, του Cincinnati Children's Hospital Medical Center,  παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο της American Physiological Society στο Ορλάντο.

Ο αυξημένος ύπνος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά την ακαδημαϊκή, κοινωνική και συναισθηματική λειτουργικότητα σε εφήβους με ΔΕΠΥ και ο ύπνος μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός μελλοντικός στόχος για παρέμβαση, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα πιστεύεται ότι είναι τα πρώτα του είδους τους σε νέους με ΔΕΠΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση