Τα καυσαέρια που προέρχονται από τις μηχανές ντίζελ αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδιαίτερα όταν η έκθεση είναι συστηματική, επαναλαμβανόμενη και δια βίου καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο αστικό περιβάλλον.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος έχει ενδιαφέρον μελέτη που οργάνωσε η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό περιοδικό για την Καρδιαγγειακή πρόληψη European Journal of Preventive Cardiology.

Στη μελέτη αυτή, που μιμήθηκε την έκθεση σε ρύπους πετρελαιομηχανών  φάνηκε ότι υγιείς εθελοντές μετά από 2 ώρες έκθεσης σε επίπεδα ρύπων αρκετά κάτω από αυτά που χαρακτηρίζονται ως επίπεδα «ασφαλείας», παρουσιάζουν καρδιαγγειακές επιδράσεις με αύξηση της αρτηριακής σκληρίας, ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος, των ενδογενών μηχανισμών πήξης και του καταρράκτη της φλεγμονής. Οι επιδράσεις αυτές σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρυνση, την ανάπτυξη θρόμβων, την πρόκληση ταχυκαρδίας και συνολικά οδηγούν στην πρόοδο της αθηροσκλήρωσης και σε αθηρωματικές βλάβες. 

Όπως μάλιστα δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι επιβλαβείς αυτές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα παρατείνονταν έως και 24 ώρες μετά τη διακοπή της έκθεσης.

Όπως δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης καρδιολόγος κ. Π. Φουντουλάκης, αυτή ακριβώς η παρατεταμένη βλαπτική επίδραση της βραχυπρόθεσμης έκθεσης σε ρύπους πετρελαιομηχανών μπορεί να εξηγήσει και τις μακροχρόνιες βλαπτικές επιδράσεις και τα αυξημένα καρδιαγγειακά συμβάματα (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμία και έμφραγμα του μυοκαρδίου) που παρατηρούνται στους κατοίκους των αστικών κέντρων, και ιδιαίτερα στα πολυσύχναστα κέντρα των πόλεων,  που εκτίθεται επαναλαμβανόμενα σε περιβάλλον αυξημένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου