Νέος online υπολογιστής για τον υπολογισμό του κινδύνου θνησιμότητας από COVID-19 σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Οι ερευνητές που το ανέπτυξαν, περιμένουν να είναι χρήσιμο στις Αρχές για την αξιολόγηση του κινδύνου θνησιμότητας σε διάφορες κοινότητες και για την προτεραιοποίηση ομάδων για εμβολιασμό.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί πληροφορίες από υπάρχουσες μεγάλες έρευνες για να υπολογίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από COVID-19 σε ανθρώπους, με βάση το φύλο, την ηλικία, κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και διάφορες παθήσεις.

Ο υπολογισμός κινδύνου αφορά ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό που επι του παρόντος δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοιό και αντλεί παράγοντες που συνδέονται με κίνδυνο μελλοντικής λοίμωξης και επιπλοκές μετά από αυτή.

Ο Nilanjan Chatterjee, δήλωσε ότι ο υπολογιστής αντιπροσωπεύει πιο ποσοτικοποιημένη προσέγγιση και θα πρέπει να συμπληρώνει άλλες ποιοτικές οδηγίες, όπως αυτές του National Academy of Sciences and Medicine, για τον εντοπισμό των κινδύνων και τη διάθεση των εμβολίων.

Ο υπολογιστής παρουσιάζεται σε μελέτη στο Nature Medicine.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την PolicyMap, Inc. για την ανάπτυξη διαδραστικών χαρτών, όπου θα απεικονίζονται αριθμοί και τα ποσοστά ανθρώπων σε διάφορα επίπεδα κινδύνου στις πόλεις. Κομητείες και Πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτοί οι χάρτες θα επιτρέψουν στους ιθύνοντες σε τοπικό επίπεδο να σχεδιάσουν τον εμβολιασμό, να προστατεύσουν ανθρώπους υψηλού κινδύνου και άλλες στοχευμένες προσπάθειες παρέμβασης.

Η COVID-19, μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.

Ο υπολογιστής αναπτύχθηκε με χρήση αρκετών ομάδων στοιχείων σχετικών με την COVID-19, όπως μεγάλη έρευνα από τη Βρετανία και ποσοστά θνησιμότητας και στη συνέχεια επαλήθευσαν το μοντέλο για πρόβλεψη ποσοστών θνησιμότητας σε επίπεδο κοινότητας χρησιμοποιώντας πρόσφατα στοιχεία θανάτων στις πόλεις των ΗΠΑ.

Ο υπολογιστής με βάση το μοντέλο είναι διαθέσιμος online για αξιωματούχους δημόσιας υγείας και ανθρώπους με προσωπικό ενδιαφέρον. Ο χρήστης μπορεί να διαπιστώσει τον ατομικό κίνδυνο με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και το ιατρικό ιστορικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί ο κίνδυνος μιας ομάδας με βάση μίγμα σχετικών παραγόντων που χαρακτηρίζουν την ομάδα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπολογιστή για να περιγράψουν την κατανομή κινδύνου για όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ, δείχνοντας για παράδειγμα ότι μόνο το 4% του πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο αναμένεται να συμβάλλει σχεδόν στο 50% του συνολικού αριθμού θανάτων.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης, ότι το επίπεδο κινδύνου του πληθυσμού ποικίλει σημαντικά από πόλη σε πόλη και από κομητεία σε κομητεία.

Ο υπολογιστής επιτρέπει στους χρήστες να υπολογίσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας ανθρώπων, συνδυάζοντας πληροφορίες παραγόντων σε ατομικό επίπεδο με δυναμική πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας.

Έτσι, όταν ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων χτυπά έναν πληθυσμό, οι υπολογισμοί κινδύνου για ανθρώπους θα αυξηθούν στη συγκεκριμένη κοινότητα.

Πηγές:
Nature Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας