H ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Φαίης Κοσμοπούλου, στο πλαίσιο του ''4ου Pharma Transformation- COVID-19 deep dive'' έχει ως εξης.

''Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε πραγματικά σημαντικά προβλήματα, όπως την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας, την έλλειψη σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα λόγω της απώλειας παραγωγικής βάσης στην Ευρώπη και την εγκατάσταση των παραγωγικών μονάδων σε Τρίτες Χώρες, όπως Ινδία και Κίνα. 

Από την άλλη όμως, επιτάχυνε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υποστήριξη της ανάπτυξης και της τεχνολογικής εξέλιξης της υγείας θα έρθει μέσω της αναβάθμισης των ψηφιακών αρχείων, την ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής, τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
Στο επίπεδο της παραγωγής, η ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνει από την υιοθέτηση σύγχρονων software μέχρι τα αυτοματοποιημένα συστήματα.

Aπό την άλλη, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου σε δύσκολες και πολύ πιεστικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού αναδιάρθρωσε την παραγωγή της και ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στην κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετώπισαν ελλείψεις και μάλιστα σε φάρμακα πρώτης γραμμής και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό εξαιτίας ακριβώς της εξάρτησής τους από εισαγωγές

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει μία ισχυρή βάση και σημαντικά αποθέματα τόσο σε φάρμακα όσο και σε πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την επάρκεια στην αγορά για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, είναι σε θέση να καλύψει έως και το 60% των εγχώριων αναγκών σε φάρμακα που δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της παραγωγής των φαρμάκων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με τέτοιο ρυθμό που δεν επιτρέπεται η άγνοια, απαιτείται συνεχής ενημέρωση και παρακολούθηση. Είναι υποχρέωσή μας να μεταβούμε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής υγείας. Πρέπει όμως να μεταφέρουμε και στα στελέχη των εταιρειών μας τις πληροφορίες αυτές για το τι είναι ποιοτικό, τι ωφέλιμο και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους Ελληνες ασθενείς. Την υποχρέωση αυτή βεβαίως, έχουν και οι Επαγγελματίες υγείας,. καθώς η άγνοια οδηγεί σε μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στην Κοινωνία.

Μια πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, απέδειξε τα οφέλη των νέων τεχνολογιών στην υγεία, μεταξύ των οποίων ήταν και η αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών, η ενίσχυση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης καθώς παρέχονται απομακρυσμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Σαφώς ανέδειξε και την υστέρηση που υπήρχε στη χρήση νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι στην 26η θέση στην Ε.Ε. στην ηλεκτρονική τήρηση φακέλων ασθενούς, 25η στην ανταλλαγή πληροφοριών υγείας και 16η στη διαθεσιμότητα προσωπικού φακέλου υγείας. Οπως καταλήγει η έρευνα, η λύση για τα προβλήματα του κλάδου και την προσφορά υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών υγείας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση της υγείας.

Την αναγκαιότητα, όμως, της χρήσης αυτοματοποιημένων συστημάτων στην παραγωγή, της ενοποίησης λογιστικών συστημάτων, και εν γένει το τεχνολογικό άλμα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υπογράμμισε και η πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη, η οποία συνιστά επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στο δημόσιο όσο και στις επιχειρήσεις.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, συνεπώς, μπορεί να μειώσει το κόστος, να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να δυναμώσει την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζεται κάθε ασθενής.

Οι λύσεις είναι μπροστά μας. Διαρκής ενημέρωση και ενσωμάτωση αυτής της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, συμμόρφωση στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές αποτελούν μερικά από τα απαραίτητα βήματα. όμως, που πρέπει να γίνουν για την ψηφιακή μετάβαση. Εμείς ως ΠΕΦ αλλά και τα μέλη μας παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση, έτσι ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Κατευθυνόμαστε σταθερά προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την υιοθέτηση ακόμη περισσότερων τεχνολογιών αιχμής και την καθιέρωση μιας σύγχρονης εταιρικής και θεραπευτικής κουλτούρας.

Αλλωστε, αυτές οι αρχές μας έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση παραγωγής ποιοτικών φαρμάκων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν συστήματα ποιοτικού ελέγχου των φαρμάκων, έχουν εντάξει τα αυτοματοποιημένα συστήματα στην παραγωγική διαδικασία, ενώ χρησιμοποιούν λογισμικά τελευταίας τεχνολογίας για την οργάνωση των εσωτερικών υπηρεσιών τους. Επιπρόσθετα, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει την επόμενη τετραετία και εφόσον υιοθετηθεί ένα πιο φιλικό προς τις επενδύσεις πλαίσιο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς θα είναι απολύτως συμβατό με τις νέες τεχνολογίες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, ενώ ενισχύει και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.''

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]