Aνω του 75% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου 6 μήνες μετά τη λοίμωξη από τον ιό, ανακάλυψε νέα έρευνα στο The Lancet.

Κούραση και μυϊκή αδυναμία ήταν τα πιο επίμονα συμπτώματα, επηρεάζοντας περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, περίπου 1 στους 4 συμμετέχοντες ανέφεραν δυσκολίες στον ύπνο ή συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, μήνες μετά τη διάγνωση με τον ιό.

Ο Bin Cao, δήλωσε ότι η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με τουλάχιστον ορισμένες επιπτώσεις του ιού μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και χρειάζονται περίθαλψη και τότε- ιδιαίτερα όσοι έχουν σοβαρές λοιμώξεις.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει μακροπρόθεσμες επιπλοκές μετά την COVID-19, αλλά η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αυτά τα προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν ακόμα και όσους νοσούν λιγότερο σοβαρά.

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο Annals of the American Thoracic Society, το 62% των συμμετεχόντων αισθάνθηκαν ότι δεν είχαν επιστρέψει σε πλήρη υγεία και το 47% είχαν σοβαρή κόπωση, ακόμα και μετά από 75 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Επιπλέον, σε μέτρια άσκηση ανέφεραν κούραση και φτωχή υγεία.

Λιγότεροι από τους μισούς από τους 153 ασθενείς στην έρευνα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη για την περίπτωσή τους.

Ο Dr. Liam Townsend, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η κούραση, η προβληματική υγεία και η δύσπνοια ήταν κοινά συμπτώματα μετά τη νόσο.

Τα συμπτώματα φάνηκε πως δεν συνδέονταν με τη σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης.

Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία 1.733 ασθενών με κορωνοιό στη  Wuhan, της Κίνας, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαίου για περίοδο 6 μηνών.

Σε κατοπινές συνεντεύξεις και σωματικές εξετάσεις, το 76% των συμμετεχόντων ανέφεραν τουλάχιστον ένα συνεχιζόμενο σύμπτωμα COVID-19.

Κούραση ή μυϊκή αδυναμία αναφέρθηκε από το 63% των συμμετεχόντων, ενώ το 6% είχαν δυσκολίες ύπνου και το  23% εμφάνισαν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που νόσησαν πιο σοβαρά, το 56% είχαν σημάδια σοβαρών προβλημάτων στην πνευμονική λειτουργία.

Ποσοστό 13% των συμμετεχόντων με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, όταν εξήλθαν του νοσοκομείου είχαν σημάδια μειωμένης λειτουργίας αυτών των οργάνων 6 μήνες αργότερα.

Σε 94 συμμετέχοντες, εξετάσεις αίματος επίσης αποκάλυψαν ότι είχαν 53% χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στους 6 μήνες, έναντι όσων είχαν στην κορύφωση της λοίμωξης.

Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για την πιθανότητα επαναμόλυνσης από  COVID-19 σε αυτούς τους ασθενείς.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη