Αγγίζουν το 90% οι θάνατοι ασθενών με CoViD-19 εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αναφερόμενος στην απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Iatronet για την ευθύνη των γιατρών, ο Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει τα εξής:

"Το φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ασθενών με κορωνοϊό δεν είναι απλώς μία ατυχής δήλωση από την κυβέρνηση, αλλά αντίληψη άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. 

Προσπαθούν να αποποιηθούν τις κυβερνητικές ευθύνες για τους θανάτους σπο κορωνοιο εκτός ΜΕΘ κανονικών και αυτοσχέδειων που είναι πάνω από 80%.

Ρίχνουν την ευθύνη στους μαχητές κατά τα άλλα του υγειονομικού πολέμου, όταν γνωρίζουν ότι ήδη πολλές οικογένειες έχουν κινηθεί νομικά. Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλογίζει στους γιατρούς και νοσηλευτές τις μεγάλες αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων.

Για τους νοσσούντες από κορωνοϊό συναδέλφους το κρύβουν ή λένε ότι φταίνε οι ίδιοι που δεν πρόσεχαν. Δεν παραδέχονται ότι φταίει η αδυναμία προληπτικών τεστ στους υγειονομικούς ή τα ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας. Για τους θανάτους των 20 συναδέλφων από κορωνοϊό δεν βγήκε από τα χείλη τους ούτε ένα 'συλληπητήρια'. Αν και είναι θύματα του υγειονομικού πολέμου. Για τους 14 διασωληνωμένους, δεν λένε ούτε περαστικά.

Θέλουν να προωθήσουν την αντίληψη της ατομικής ευθύνης.

Και τώρα, για τις ΜΕΘ. Πρώτα έκλεισαν επικερδείς συμφωνίες για τους ιδιώτες και μεταφέρουν στις ιδιωτικές ΜΕΘ τα γενικά περιστατικά. Στο πόλεμο πολεμάνε όλοι στη πρώτη γραμμή. Δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται μαυραγορίτικες λογικές.

Μετά, για να καλύψουν την έλλειψη κλινών ΜΕΘ βάφτισαν ΜΕΘ τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ σε χειρουργικές αίθουσες, σε καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε αίθουσες ανάνηψης, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ΜΑΦ, ακόμη και σε θαλάμους κλινικών με ένα αναπνευστήρα. Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας, με το κατάλληλο εξοπλισμό και εξιδεικευμένο προσωπικό δεν είναι πάνω 750, από 3.500 που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν. Οι υπόλοιπες 400 αυτοσχέδειες θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν για το σκοπό που φτιάχτηκαν (χειρουργεία κ.λπ.).

Είχαμε τέσσερις κατηγορίες ασθενών με κορωνοϊό που έχρηζαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μία πρώτη κατηγορία κυρίως ηλικιωμένων ασθενών ή σε βαριά κατάσταση που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν ΜΕΘ και ήταν αδύνατη η διακομιδή τους σε ΜΕΘ λόγω αιμοδυναμικής αστάθειας. Και κατέληξαν. Αντιθέτως, άλλοι ηλικιωμένοι ασθενείς VIP προληπτικά βρέθηκαν και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Δεύτερη κατηγορία διασωληνωμένων ή στα όρια της διασωλήνωσης ασθενών, που θα έπρεπε να βρίσκονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους κορωνοϊού, λόγω έλλειψης ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής και κατέληξαν.

Στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται μόνο διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και πολύ σοβαρά περιστατικά στα όρια της διασωλήνωσης για καλύτερη φροντίδα (στον Ευαγγελισμό, τη Σωτηρία και άλλα νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ - και πολύ σωστά - πολλά βαριά περιστατικά που δεν χρειάσθηκε πότε να διασωληνωθούν).

Τρίτη κατηγορία διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξιδεικευμένο προσωπικό. Τα νέα σε ηλικία περιστατικά στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ ευρισκόνταν ξανά σε λίστες αναμονής, έως ότου αδειάσει κρεβάτι και μεταφερθούν σε κανονική μεθ. Αρκετοί ασθενείς και από εδώ κατέληξαν.

Και τέταρτη κατηγορία ήταν οι τυχεροί που βρέθηκαν σε κανονική ΜΕΘ για νοσηλεία. Αυτά τα περιστατικά των θανόντων είναι ελάχιστα καθότι η διακίνηση των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ είναι πολυήμερες. 

Το ποσοστό των θανόντων από κορωνοϊό εκτός κανονικής ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

Η κυβέρνηση όταν ανέλαβε προπαγάνδιζε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Λόγω πανδημίας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Από το πρώτο στο δεύτερο κύμα δεν κατάφερε να οργανώσει το σύστημα. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης με πολλά προληπτικά τεστ, ούτε σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης με ασφαλείς κλινικές κορωνοϊού και επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ.

Από τα χειροκροτήματα στο ανάθεμα"...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα