Ερευνητές της Βραζιλίας, λένε ότι το εμβόλιο της Sinovac από την Κίνα είναι 50% αποτελεσματικό, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε αρχικώς ανακοινωθεί.
Συγκεκριμένα,  το Ινστιτούτο Butantan της Βραζιλίας είναι το πρώτο που ολοκλήρωσε τη δοκιμή του CoronaVac, ενός εμβολίου έναντι της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την Sinovac Biotech της Κίνας.Το Ινστιτούτο είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι τα δεδομένα της δοκιμής του στο τελικό στάδιο έδειξαν ότι το CoronaVac ήταν 78% αποτελεσματικό στους ασθενείς με ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Ωστόσο, χθες ανέφερε ότι το συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μειώθηκε στο 50,4% όταν αφορούσε «πολύ ήπιες» περιπτώσεις που δεν χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

Η Βραζιλία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα κινεζικά εμβόλια καθώς οι πλουσιότερες χώρες προβαίνουν σε αγορές εμβολίων που αναπτύχθηκαν στη Δύση.

Το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac, είναι επίσης φθηνότερο και ευκολότερο στη μεταφορά, επειδή μπορεί να αποθηκευτεί σε συνηθισμένα ψυγεία, σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna που πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός.

Σημειώνεται ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει αναφέρει περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια μολύνσεις με Covid συνολικά, που είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οσον αφορά στον αριθμό των θανάτων, ξεπερνά τους 204.000 που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο.

Το Butantan ζήτησε να εγκριθεί το CoronaVac για επείγουσα χρήση, ανέφερε το Reuters. Η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας Anvisa, η οποία έχει ορίσει ένα ελάχιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας 50% για τα εμβόλια στην πανδημία, δήλωσε ότι την προσεχή Κυριακή έχει δρομολογηθεί συνάντηση προκειμένου να παρθεί απόφαση για το θέμα.

Εκτός από τη Βραζιλία, και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ινδονησίας, διεξάγουν επίσης δοκιμές στο CoronaVac.

Η Ινδονησία ενέκρινε τη Δευτέρα το εμβόλιο για επείγουσα χρήση - η πρώτη χώρα εκτός της Κίνας που το έπραξε μετά από προσωρινά δεδομένα που έδειξαν ότι το CoronaVac ήταν 65,3% αποτελεσματικό, ανέφερε το Reuters.

Στο μεταξύ, Τούρκοι ερευνητές δήλωσαν ότι η ενδιάμεση ανάλυσή τους έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 91,25% αποτελεσματικό.

Πηγές:
cnbc

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;