Μια δόση του εμβολίου που ανέπτυξε η Johnson & Johnson κατά της covid-19, είναι ασφαλής και δημιουργεί ανοσολογική απόκριση για να μπλοκάρει τον νέο κορωνοιό, σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικής δοκιμής αρχικού σταδίου.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson  απαιτεί μια δόση. Τα αποτελέσματα των αρχικών δοκιμών του εμβολίου της εταιρίας δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine.

Συνδυαστικά, αποτελέσματα κλινικών δοκιμών πρώτου και δευτέρου σταδίου που δοκίμασαν το εμβόλιο σε 800 περίπου ανθρώπους, έδειξαν ότι είτε μια είτε δυο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson δημιούργησαν αντισώματα και Τ-κύτταρα.

Το εμβόλιο βρίσκεται τώρα σε δοκιμές τρίτου σταδίου που σχεδιάστηκαν για να φανεί αν προστατεύει από λοίμωξη ή συμπτώματα από τον νέο κορωνοιό. Τα αρχικά στάδια δεν εξέτασαν την δυνατότητα.

Τα νέα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική αντίδραση στο 90% των εθελοντών μέχρι την 29η ημέρα και σε όλους τους εθελοντές εντός 2 μηνών. Τα επίπεδα αντισωμάτων παρέμειναν σταθερά για τουλάχιστον 71 ημέρες.

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν περιλαμβάνεται ο πονοκέφαλος, σωματικοί πόνοι και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετός.

Οι δοκιμές του εμβολίου έγιναν στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Βέλγιο σε 2 ομάδες εθελοντών-ηλικίας 65 και άνω και ανθρώπους 18 έως 55.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως περιμείνει να ανακοινώσει αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τρίτου σταδίου αργότερα τον Ιανουάριο. Αν το εμβόλιο συνεχίσει να δείχνει αποτελεσματικό, η εταιρεία ανακοινώσε ότι θα ζητήσει άμεσα έγκριση από τον  FDA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό