Άστοχη χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα κατά της CoViD-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ), τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν με προσωρινό τρόπο, στελεχώθηκαν με το λιγοστό προσωπικό, με σκοπό να εμβολιάσουν το υγειονομικό προσωπικό και μόνο. Μάλιστα, στεγάσθηκαν σε χώρους κυρίως των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων που είναι απαραίτητοι για την εξέταση ασθενών. Άλλα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε ορόφους νοσοκομείων που είναι αδύνατη η πρόσβαση πολιτών, ειδικά με κινητικά προβλήματα.

ΟΙ εργαζόμενοι επισημαίνουν πως για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν και υποτίθεται ήταν έτοιμα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, εκ των οποίων 65 Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Εντελώς ξαφνικά και από τα μηνύματα στους πολίτες, έγινε γνωστό ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα για τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 85 ετών.

Μάλιστα, κλείστηκαν ραντεβού για εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις από την οικία τους στο νοσοκομείο. Απευθύνονται για την εξασφάλιση της μεταφοράς τους στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως στα νοσοκομεία απαγορεύθηκαν τα επισκεπτήρια, δεν λειτουργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, χειρουργεία για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Τώρα, θα επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες για εμβολιασμό, χωρίς προληπτικό έλεγχο και ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι πολύ μεγάλος.

Στα ειδικά νοσοκομεία, ακόμη και οι μητέρες νοσηλευόμενων παιδιών ή οι συνοδοί των μη αυτοσυντηρούμενων ασθενών υποβάλλονται ή πρέπει να επιδείξουν αρνητικό rapid test. Τώρα που αποτελούν εμβολιαστικά κέντρα θα τα επισκέπτονται καθημερινά πολίτες χωρίς κανένα έλεγχο. Κίνδυνος υφίσταται και για τη διασπορά άλλων πολυανθεκτικών μικροβίων σε ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως έχουν κλειστεί ραντεβού ίδιες ώρες με τα ραντεβού των υγειονομικών για τη δεύτερη δόση. Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων είναι αδύνατη, καθώς διατέθηκε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες Υγείας που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα Κέντρα Υγείας με την μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα σχεδιάστηκαν να σταματήσουν να εξυπηρετούν τακτικά περιστατικά. Οι πολίτες θα αναγκασθούν να πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας από την τσέπη τους, εκτιμάται από την ΠΟΕΔΗΝ, με την εξής επισήμανση:

"Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων στα ειδικά νοσοκομεία γίνεται από άσχετες ειδικότητες ιατρών από ό,τι ορίζει το πρωτόκολλο για την ασφάλεια (παιδίατροι, ψυχίατροι). Είναι επικίνδυνο για την αντιμετώπιση κάποιας παρενέργειας του εμβολίου.  Άμεσα θα πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα εν όψει τρίτου κύματος της πανδημίας".