Ο πρώτος υπερήλικας που εμβολιάστηκε κατά της CoViD-19, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, είναι ο 91χρονος κ. Χρήστος (φωτογραφία πάνω). Μαθημένος στα δύσκολα και χωρίς φόβο για τον χιονιά, μετέβη το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου τού χορηγήθηκε το εμβόλιο.

Λίγη ώρα αργότερα, εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ο - εικονιζόμενος πιο κάτω - λεβεντόγερος Κρητικός, ηλικίας 100 ετών, από τον Ψηλορείτη.

Όπως έχει ανακοινωθεί, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, ο οποίος θα γίνει με δυο δόσεις.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εμβολιάζεται αμέσως μετά τους υγειονομικούς και τους ωφελούμενους κλειστών δομών. Τα στοιχεία δείχνουν πως διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο από την CoViD-19, λόγω της γήρανσης του ανοσολογικού συστήματος και τη συνύπαρξη άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Προσοχή

Οι οικείοι των εμβολιασθέντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν πως έχουν πραγματοποιήσει 33.000 εμβολιασμούς και έχουν καταγραφεί 23 θάνατοι. Οι 13 από αυτούς τους 23 αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας. Όλοι είναι άνω των 80 και οι περισσότεροι και άνω των 90.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε χθες πως οι εμβολιασθέντες υπερήλικες εμφάνισαν ναυτία και κακουχία:

"Είναι γνωστό ότι οι ευάλωτοι αυτοί πληθυσμοί, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές και από οποιαδήποτε τέτοια συμπτώματα. Μία απλή γαστρεντερίτιδα, μία απλή αδιαθεσία", τόνισε η καθηγήτρια, για να σημειώσει:

"Αυτό που θα ήθελα να συμβουλεύσω είναι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, αλλά να τους έχουμε στο νου μας, να τους φροντίζουμε, να τους ενυδατώνουμε, να τους προσέχουμε".

Αναπλήρωση

Για τις πληροφορίες περί χαμένων δόσεων από το εμβόλιο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η  διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό  χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού.

Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού. Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού.

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες".

Δημ.Κ.