Σχεδόν το ένα τρίτο ασθενών που ανέρρωσαν από  Covid-19  εισάγονται και πάλι στο νοσοκομείο εντός 5 μηνών και έως 1 στους 8 πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν.

Ερευνητές του Leicester University και του  Office for National Statistics (ONS) ανακάλυψαν ότι από  47.780 ανθρώπους που πήραν εξιτήριο στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το 29.4% επέστρεψε στο νοσοκομείο εντός 140 ημερών και το  12.3% απεβίωσε.

Οι άσχημες μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοιού μπορούν να οδηγήσουν πολλούς επιζώντες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χρόνιες ηπατικές και νεφρικές νόσους.

Ο ερευνητής Kamlesh Khunti, καθηγητής στο Leicester University, δήλωσε στην Telegraph ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα σε ανθρώπους που πήραν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους για Covid-19.

Ο Καθηγητής δήλωσε, ότι οι φαίνεται πως άνθρωποι επιστρέφουν σπίτι, έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, επιστρέφουν στο νοσοκομείο και πεθαίνουν. Βλέπουμε σχεδόν το 30% να έχει κάνει επανεισαγωγή-πρόκειται για πολλούς ανθρώπους, μεγάλο νούμερο. Δήλωσε ότι προκάλεσε έκπληξη ότι οι ασθενείς επέστρεφαν στο νοσοκομείο με διαφορετική διάγνωση και πολλοί είχαν εμφανίσει περαιτέρω επιπλοκές.

Δεν γνωρίζουμε, σημείωσε, αν οφείλεται στο οτι ο κορωνοιός καταστρέφει τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και εμφανίζεται διαβήτης τύπου 1 ή αν προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και εμφανίζεται διαβήτης τύπου 2, αλλά βλέπουν οι ερευνητές με έκπληξη νέες διαγνώσεις διαβήτη.

Η έρευνα πρέπει να αξιολογηθεί από άλλους ειδικούς και τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε αρχικά δεδομένα.

Η βρετανική κυβέρνηση καταγράφει έναν θάνατο ως σχετιζόμενο με την Covid-19 αν ο ασθενής πεθάνει έως 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ.

Αλλά ο πραγματικός αριθμός θανόντων μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερος αν χιλιάδες επιζώντες από τη νόσο επιστρέφουν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας μήνες μετά τη λοίμωξη από τον Sars-cov2.

Η έρευνα δείχνει ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, εκτός από ηλικιωμένους, και ενήλικες άλλων ηλικιών.

Ανακάλυψε, ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 14 φορές υψηλότερο στους ανθρώπους με κορωνοϊό κάτω των 70 ετών έναντι όσων δεν είχαν τον ιό. Ποσοστά επανανοσηλείας ήταν επίσης 4 φορές υψηλότερα (556.6 έναντι 127.0).

Άνθρωποι κάτω των 70 ετών επηρεάζονταν από πνευμονικά, καρδιακά, νεφρικά και ηπατικά προβλήματα, καθώς και νέα περιστατικά διαβήτη, εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωση από την Covid-19.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ήταν μεγαλύτεροι για τους άνω των 70 ετών.   

                                                                                                                                                                   

Πηγές:
Daily Mail

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά