Άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η τακτική λήψη ασπιρίνης, επίσης συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο μαστό, έδειξαν τα στοιχεία.

Ωστόσο, η λήψη δεν είχε επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ειδών της νόσου, όπως κύστης, μαστού, παγκρέατος ή γαστρεντερικού σωλήνα.

Η ασπιρίνη επίσης δεν μείωνε τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αποβιώσει από καρκίνο στο γαστρεντερικό σωλήνα ή το πάγκρεας.

Ερευνητές του National Cancer Institute, σημειώνουν ότι αν και η χρήση της τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα συνδεόταν με την ισχυρότερη μείωση του κινδύνου, η χρήση της συνδεόταν με αυξημένη επιβίωση από καρκίνο κύστης και μαστού.

Τα ευρήματα μπορεί να δείχνουν ότι για ορισμένα είδη καρκίνου οποιαδήποτε χρήση της ασπιρίνης μπορεί ενδεχομένως να έχει πλεονέκτημα, αλλά μεγαλύτερο πλεονέκτημα μπορεί ενδεχομένως να παρατηρείται με αυξημένη συχνότητα χρήσης.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση διαγνώσεων καρκίνου και επιβίωσης 140.000 συμμετεχόντων.  Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα στα ποσοστά αυτών των καρκίνων και των θανάτων από τη νόσο σε συμμετέχοντες 76 ετών και άνω. Το 18% από αυτούς ανέφερε ότι λάμβανε ασπιρίνη τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 1% διαγνώστηκε με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και το 3.3% με καρκίνο στο μαστό.

Ο καρκίνος του γαστρεντερικού σωλήνα, του οισοφάγου ή του παγκρέατος και της μήτρας ήταν λιγότερο συχνός αν και συλλογικά διαγνώστηκαν στο 1,6% των συμμετεχόντων.

Συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να επιβιώνουν έως 20 χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο κύστης ή μαστού, σε σχέση με όσους λάμβαναν λιγότερη ασπιρίνη.

Ωστόσο, τα οφέλη της στην επιβίωση μειώνονταν με τον καιρό και το φάρμακο δεν είχε την ίδια επίδραση στην επιβίωση με άλλους καρκίνους της έρευνας.

Η ασπιρίνη μπλοκάρει την παραγωγή του ενζύμου COX-2, που μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου κύστης και μαστού.

H καθημερινή της χρήση, έχει συσταθεί από παλιά για ηλικιωμένους, καθώς ο ρόλος της ως αντιαιμοπεταλικού επίσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Ωστόσο. το φάρμακο έχει συνδεθεί με ανάπτυξη ελκών στο στομάχι σε ορισμένους.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ότι αν και η χρήση της μπορεί ενδεχομένως να έχει προστατευτική επίδραση από τον καρκίνο, παραμένει αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι βλάβες αλλά και τα οφέλη της μακροχρόνιας χρήσης της.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου "Καρατάσιου" για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
"Τεράστια ανησυχία" ΠΟΥ για μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου