To εμβόλιο για την COVID-19 που αναπτύχθηκε από την China National Biotec Group (CNBG), που είναι θυγατρική της Sinopharm, ελπίζεται να εγκριθεί για χρήση σε παιδιά και εφήβους πριν από τον Μάρτιο.

«Με βάση τα κλινικά δεδομένα που έχουμε λάβει και τις κανονιστικές διαδικασίες που υποβάλλουμε στην Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων, η χρήση του εμβολίου θα μπορούσε να επεκταθεί σε άτομα ηλικίας μεταξύ τριών και 17 ετών πριν από τον Μάρτιο», δήλωσε ο πρόεδρος της CNBG Yang Xiaoming στην κρατική τηλεόραση. Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και στενά κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, τόνισε ο Yang. 

Aυτή τη στιγμή, η CNBG έχει δύο εμβόλια κατά του Κορωνοϊού σε κλινικές δοκιμές φάσης 2, τα οποία έχουν εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης και χορηγούνται σε περιορισμένες ομάδες προτεραιότητας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμη ένα υποψήφιο εμβόλιο της Sinovac Biotech COVID-19 έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση στο ευρύ κοινό από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο της CNBG που εγκρίθηκε για χρήση από το ευρύ κοινό ήταν 79,3% αποτελεσματικό στην πρόληψη  από τη νόσο, ανέφερε στα τέλη Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί λεπτομερή δεδομένα αποτελεσματικότητας.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο για χρήση έκτακτης ανάγκης, διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες ομάδες προτεραιότητας τον Δεκέμβριο, αλλά δεν καλύπτει ακόμη άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 59 ετών, λόγω ανεπαρκών κλινικών δεδομένων.

 

Πηγές:
REUTERS

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης