Κινέζοι γιατροί, που βιντεοσκοπήθηκαν κρυφά, παραδέχτηκαν  σε ντοκιμαντέρ του ITV ότι είχαν συνειδητοποιήσει πως ο κορωνοϊός μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης τους είπαν να μην το αποκαλύψουν.

Γιατροί στη Wuhan που είδαν ορισμένα από τα πρώτα περιστατικά του κορωνοιού απεικονίζονται σε μυστική βιντεοσκόπηση δημοσιογράφου, σε ντοκιμαντέρ που  ετοίμασε το ITV και δήλωσαν ότι δεν είχαν αμφιβολία για το πόσο επικίνδυνος ήταν ο ιος και ότι γνώριζαν  για τους θανάτους από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Ένας γιατρός είπε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου κάποιος συγγενής γνωστού του προσώπου πέθανε από τον ιό και ότι πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, περιλαμβανομένων ανθρώπων που ο γιατρός γνώριζε.

Αλλος γιατρός είπε ότι όλοι αισθάνθηκαν πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι επαγγελματίες στην περίθαλψη, μιλώντας μετά την άρση του lockdown στη  Wuhan, περιέγραψαν μια συγκάλυψη από αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης από την έναρξη της πανδημίας.

Ένας πρόσθεσε ότι γνώριζαν πως ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά σε σύσκεψη στο νοσοκομείο τους είπαν να μην το αποκαλύψουν.

Οι αρχές της επαρχίας είπαν στα  νοσοκομεία να μην αναφέρουν την αλήθεια, δήλωσε.

Δήλωσαν επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν ότι ο εορτασμός για το νεo έτος τον Ιανουάριο θα επιτάχυνε την εξάπλωση του ιου. Ωστόσο δεν απαγορεύτηκε, για να δείξουν πως έχουν μια αρμονική κοινωνία.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι ενώ ο πολύ μεταδοτικός ιος εξαπλωνόταν μεταξύ 5ης και 17ης Ιανουαρίου, δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, νέα περιστατικά στην Κίνα το διάστημα των 12 ημερών.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, αλλά το Πεκίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και δήλωσε  ότι παρείχε εγκαίρως πληροφορίες.

Πηγές:
itv.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Lavipharm: Αναζητά νέες ευκαιρίες, μεγάλη αγορά η φαρμακευτική κάνναβη