Η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της CoViD-19 ξεπερνά το 95% και ξεκινά η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη, για να το αξιοποιεί όπως αυτός κρίνει. Είναι μία δικλίδα ασφάλειας, καθώς μόνον έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του - το βράδυ της Τρίτης - στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης.

Το πιστοποιητικό θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες, είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

"Δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό. Θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει η Covid στις μετακινήσεις", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να διευκρινίσει:

"Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή - η οποία θα γίνει μεθαύριο το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης".

O πρωθυπουργός τόνισε ότι ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό και ευχαρίστησε τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία: "Η συμμετοχή των υγειονομικών, αλλά και των συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες, πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε", είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να σημειώσει:

"Σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Συνέπεια

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κάλυψη της Επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου:

"Πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%. Και προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων".

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών - ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό - και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]