Η Ινδία ξεκινά με μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοιού. Μέχρι το καλοκαίρι λέγεται πως θα έχουν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια άνθρωποι ή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Η Ινδία, μία χώρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό, ακολουθεί μετά το Ισραήλ μία από τις μεγαλύτερες εμβολιαστικές καμπάνιες παγκοσμίως. Για την καμπάνια αυτή η χώρα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στην διανομή των εμβολίων.

Αυτό δείχνει ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα λειτουργούν ανεξάρτητα από τα συστήματα Υγείας αλλά και την οικονομική κατάσταση τη κάθε χώρας και πως αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι ο σχεδιασμός.

Πρώτα, θα κάνουν το εμβόλιο 30 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι και συνεργάτες στον τομέα της Υγείας.

Μόνο την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού περίπου 300.000 Ινδοί θα εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός, Narendra Modi, μίλησε για πολύ μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνοντας ότι καμία άλλη χώρα στην ιστορία δεν έχει πραγματοποιήσει τέτοιας έκτασης εμβολιαστική δράση. Πρώτος εμβολιάστηκε το Σάββατο συνεργάτης ενός κρατικού νοσοκομείου στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών θα εμβολιαστούν αρχικά  30 εκ. άνθρωποι, δηλαδή εργαζόμενοι στον Τομέα της Υγείας, όπως και αστυνομικοί, στρατιωτικοί, προσωπικό των φυλακών, και δημόσιοι υπάλληλοι Αρχών που σχετίζονται με τον περιορισμό του κορωνοιού.

Μέχρι τον Ιούλιο θα εμβολιαστούν περαιτέρω 270 εκ. άνθρωποι ηλικίας πάνω από 50 ετών όπως και ευπαθείς ομάδες.

Έτσι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει εμβολιαστεί συνολικά το ¼ του πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους. Σε όλη την Ινδία καταγράφηκαν περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοιού.

Μόνο στις ΗΠΑ υπήρχαν μέχρι τώρα περισσότερα κρούσματα. Συγκριτικά, πάντως, στις ΗΠΑ ζουν 330 εκ άνθρωποι και σχεδόν 24 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί από τον κορωνοιό ενώ 10 εκατομμύρια έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά.

Διαμάχη για εγχώριο εμβόλιο

Μέχρι τώρα έχουν επιτραπεί στην Ινδία δύο εμβόλια, το Covishield από την αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, που παρασκευάζεται από το  Ινστιτούτο Serum στην Ινδία, και το Covaxin από τον ινδικό όμιλο εταιρειών Bharat Biotech. Για το εγχώριο εμβόλιο έχει ξεσπάσει πάντως διαμάχη διότι έλαβε έκτακτη έγκριση πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου