Μακροχρόνιοι νυν και πρώην καπνιστές έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη με COVID-19 και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από τον κορωνοιό σε σύγκριση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Όσοι κάπνιζαν κατά μέσον όρο ένα πακέτο την ημέρα για 30 τουλάχιστον χρόνια είχαν 125% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν αν είχαν λοίμωξη COVID-19 σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Είχαν επίσης  89% περισσότερες πιθανότητες θανάτου  από τον ιο σε σχέση με μη καπνιστές.

Aνθρωποι που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα κατά μέσον όρο για 10 χρόνια αλλά λιγότερο από 30, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία και 47% περισσότερες να πεθάνουν από τον κορωνοιό σε σχέση με μη καπνιστές.

Η Katherine E. Lowe, ερευνήτρια της Cleveland Clinic Lerner College of Medicine in Cleveland, δήλωσε ότι το κάπνισμα ή η πιθανή επίδραση του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο πιο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση  7.100 ανθρώπων που περιλήφθησαν στα αρχεία COVID-19 της Cleveland Clinic μεταξύ Mαρτίου και  Αυγούστου 2020.

Από αυτούς, το 85% δεν είχαν καπνίσει ποτέ και το 13% ήταν πρώην καπνιστές

Το  2% ήταν καπνιστές όταν έγινε η διάγνωση.

Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για 10 χρόνια ή λιγότερο, είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο για νοσηλεία μετά τη λοίμωξη σε σύγκριση με μη καπνιστές.

Ωστόσο είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, υποδεικνύοντας πιο σοβαρή νόσο και ήταν κατά 66% πιο πιθανό να πεθάνουν από τον ιο.

Άνθρωποι που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για 10-30 χρόνια είχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, ενώ όσοι κάπνιζαν βαριά για τουλάχιστον 30 χρόνια είχαν 69% υψηλότερο κίνδυνο.

Η έρευνα είναι η τελευταία που δείχνει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 σε νυν και πρώην καπνιστές.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο