Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου το πρώτο live webcast της φετινής χρονιάς, συζητώντας πάνω στο βασικό ερώτημα «Τι Μας έμαθε ο Κορωνοϊός» και πώς αυτή η δοκιμασία θα καθορίσει το μέλλον της κοινωνίας, της επιστήμης, αλλά και της μεταξύ τους σχέσης.

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι: Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας Collège de France, Προέδρος του Ιδρύματος Fondation Santé και Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας), Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντώνης Χατζημωϋσής, Διευθυντής του Τομέα Φιλοσοφίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, αναφερόμενος σε όλα όσα μας έμαθε η πανδημία σχολίασε πως: «Τι μας έχει μάθει η πανδημία; Ότι η έρευνα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Επίσης, ότι μας προετοιμάζει για την επόμενη πανδημία. Ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι για μια τέτοια μεγάλη επίθεση στο σύστημα υγείας». Σχετικά με τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο, ο κ. Αρταβάνης Τσάκωνας δήλωσε πως: «σε προσωπικό επίπεδο, τα στοιχεία που έχω δει είναι αρκετά για να με πείσουν να κάνω το εμβόλιο όσο μπορώ πιο γρήγορα, διότι ο κίνδυνος να πεθάνω από τον κορωνοϊό είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος από ό,τι από το εμβόλιο».

Η Σταυρούλα Τσινόρεμα επισήμανε πως η πανδημία έχει ανοίξει μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα ηθικού χαρακτήρα και αναφέρθηκε στην ηθική της δημόσιας επικοινωνίας: «η δημόσια επικοινωνία οφείλει να υπακούει σε ηθικούς κανόνες. Πρώτα από όλα, η πληροφορία όταν μεταδίδεται από έναν ειδικό ή έναν εμπειρογνώμονα πρέπει να είναι αξιόπιστη και δεύτερον τα μηνύματα που στέλνουμε στην κοινωνία να μην είναι διφορούμενα». Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, η κα. Τσινόρεμα υπογράμμισε πως «πρέπει να αποφύγουμε τον εμβολιαστικό εθνικισμό. Ήδη χώρες που έχουν τη δυνατότητα έχουν παραγγείλει υπερπολλαπλάσιους αριθμούς από αυτούς που χρειάζονται βάσει των πληθυσμών τους. Αποτέλεσμα, να καθυστερεί η διαδικασία παραγωγής και διανομής των εμβολίων σε άλλες χώρες. Είναι πάρα πολύ άδικο που σήμερα η Αφρική, στην οποία μαίνεται ο κορωνοϊός, θα πάρει τα εμβόλια στο τέλος του Φεβρουαρίου. Πρέπει να υπάρξει παγκόσμια συνεννόηση και μέριμνα για να δοθούν εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη».

«Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική συναισθηματική ωριμότητα. Είναι θέμα του τι είδους αυτοέλεγχο μπορούμε να εφαρμόσουμε. Όσοι δεν μπορούν να αντέξουν μια κατάσταση διαρκών εναλλαγών, μετακινήσεων και σωματικής επαφής χρειάζονται μια διαδικασία ορθολογικοποίησης της δυσφορίας τους. Οι θεωρίες συνωμοσίας προσφέρουν αυτή τη λύση. Αρνούνται τα δεδομένα, την πραγματικότητα και τις επιστημονικές ενημερώσεις και αιτιολογούν την αντικοινωνικότητά τους παραπέμποντας σε όλα αυτά τα παρανοϊκά σενάρια», δήλωσε σχετικά ο Αντώνης Χατζημωϋσής. Σχετικά με την επόμενη μέρα, ο κ. Χατζημωϋσής ανέφερε πως «πρέπει να μπούμε σε μια άλλη λογική. Δεν μας λείπει μόνο η ελπίδα. Μας λείπει το θάρρος. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι».

Στη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε επίσης μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Ted Chiang, ο οποίος επισήμανε τις ομοιότητες της πανδημίας με την λογοτεχνία και το σινεμά αλλά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους αρνητές του ιού, αναφέροντας πως «η πανδημία που βιώνουμε δεν μοιάζει με αυτές για τις οποίες μας είχαν προϊδεάσει οι ταινίες και τα βιβλία. Ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι κάπως επιφυλακτικοί για τη σοβαρότητα της πανδημίας». Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμμετοχή του στο SNF Nostos Conference που θα πραγματοποιηθεί στις 24 & 25 Ιουνίου 2021 με θέμα «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη».

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο