Ασθενείς με COVID-19 έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές, αν έχουν και περιοδοντίτιδα,  αναφέρει έρευνα στο Journal of Clinical Periodontology.

Η έρευνα σε περισσότερους από 500 ασθενείς με COVID-19 ανακάλυψε ότι όσοι έπασχαν από περιοδοντίτιδα είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 4,5 φορές περισσότερες να χρειαστούν αναπνευστήρα και 9 φορές περισσότερες να πεθάνουν, σε σχέση  με όσους δεν είχαν περιοδοντίτιδα.

Δείκτες φλεγμονής στο αίμα ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι είχαν περιοδοντίτιδα, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν, υποδεικνύοντας ότι η φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί τα αυξημένα ποσοστά επιπλοκών.

Ο καθηγητής Lior Shapira, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα στο να γίνει πιο βίαιος ο κορωνοϊός. Η στοματική υγιεινή θα πρέπει να είναι μέρος των συστάσεων υγείας για τη μείωση του κινδύνου για σοβαρή εξέλιξη στην COVID-19.

Η περιοδοντίτιδα προκαλεί φλεγμονή των ούλων και αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση, η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί στον οργανισμό. Η COVID-19 συνδέεται με φλεγμονώδη απόκριση, που μπορεί ενδεχομένως να είναι μοιραία. Η νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και επιπλοκών από COVID-19.

Η έρευνα έγινε στο Κατάρ, σε 568 ασθενείς με COVID-19, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020. Από αυτούς , 40 είχαν επιπλοκές (ΜΕΘ, μηχανικό αερισμό ή θάνατο) και 528 όχι.

Από τους 568 ασθενείς με COVID-19, 258 είχαν περιοδοντίτιδα.

Ο καθηγητής Mariano Sanz, σημείωσε ότι βακτήρια στο στόμα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδείνωση ασθενών με COVID-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θνητότητας. Το υγειονομικό προσωπικό, σημειώνει, θα πρέπει να εντοπίζει ασθενείς με COVID-19 που πάσχουν από περιοδοντίτιδα και να χρησιμοποιεί αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για τη μείωση της μετάδοσης βακτηρίων.

Πηγές:
Journal of Clinical Periodontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα 20 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα - Οι πρωτιές σε κλίνες και νοσηλείες [πίνακας]
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών