Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε δημοσιοποίηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και υγειονομική μονάδα στην επικράτεια.

Το πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρέμενε ανεμβολίαστο, στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας, προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες και καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής εποπτείας της εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς.

Ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή καμπή της πανδημίας και ενόψει μίας ενδεχόμενης νέας έξαρσης, είναι αυτονόητο ότι το σύστημα υγείας και όσοι το υπηρετούν, οφείλουν να είναι θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού, τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο ασφαλώς και για την προστασία των πολιτών που νοσηλεύονται ή επισκέπτονται τα νοσοκομεία.

 Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ν3418/2005).

Ειδικά για την περίπτωση των υγειονομικών, η Πολιτεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και τους ιατρικούς συλλόγους.

Στις περιπτώσεις όμως που τα δεδομένα δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μη επαρκής, οι αρχές οφείλουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα και να εξετάσουν την επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών.

 Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει ασφαλώς να είναι η έσχατη άμυνα του Συστήματος απέναντι σε όσους επαγγελματίες υγείας επιμένουν να εκθέτουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς σε υψηλό ρίσκο νόσησης.

Ωστόσο στις έκτακτες αυτές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί "κόκκινη γραμμή", ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες ο οποιοσδήποτε υπάλληλος εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέρια ή εστιατόριο, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να διαθέτει θεωρημένο Πιστοποιητικό Υγείας. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, δεν το αποκλείει όμως ως μέτρο στους υγειονομικούς. 

 "Η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων έχει συμβάλει με αυταπάρνηση στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία. Το κράτος και η κοινωνία οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την υπέρβαση, θέτοντας προς των ευθυνών της τη μερίδα των επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας ή καθυστερώντας τον εμβολιασμό", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!