Νέα έρευνα, επιβεβαιώνει ότι η μετάλλαξη του κορωνοιού που πρώτα εντοπίστηκε στη Βρετανία είναι πιο θανατηφόρος από προηγούμενες μεταλλάξεις.

Ερευνητές εστίασαν σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους που εξετάστηκαν για COVID-19 από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, σε δομές της κοινότητας, περιλαμβανομένων 3.000 που τελικά πέθαναν από τη νόσο.

Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση της νόσου, ασθενείς με τη νέα ποικιλομορφία είχαν περίπου 35% υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας.

Τα ευρήματα αναρτήθηκαν στο medRxiv και δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από συναδέλφους ειδικούς.

Ο Nicholas Davies, του London School of Tropical Medicine & Hygiene, δήλωσε ότι σε άντρες ασθενείς 55-69 ετών, περίπου 1 στους 180 πέθαναν μετά τη λοίμωξη από άλλες εκδοχές του ιού. Με τη νέα μετάλλαξη, ο αριθμός έφτασε στο 1 στους 140.

Ο απόλυτος κίνδυνος θνητότητας παραμένει χαμηλός κάτω από την ηλικία των 54. Για γυναίκες 70-84 ετών, ο κίνδυνος θνητότητας εντός 28 ημερών από 2.9% με την προηγούμενη μετάλλαξη έφτασε στο 3.7% με τη νέα, βρετανική μετάλλαξη. Στις ηλικίες των 85 και άνω, αυξήθηκε από 12.8% στο 16.4%. Στους άντρες 70-84, το ποσοστό θνητότητας αυξήθηκε από 4.7% σε 6.1% και στους ακόμα μεγαλύτερους, από  17.1% σε 21.7%.

Οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία ανθρώπων που διαγνώστηκαν στα νοσοκομεία ή για ανθρώπους με τη λοίμωξη από τον κορωνοιό οι οποίοι ποτέ δεν εξετάστηκαν.

 Ο Davies δήλωσε ότι η ομάδα επικαιροποιεί την ανάλυση με περισσότερα στοιχεία και φαίνεται ότι η αύξηση στην θνητότητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από 35%.

Πηγές:
medRxiv

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα 20 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα - Οι πρωτιές σε κλίνες και νοσηλείες [πίνακας]
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών