Με αφορμή το πρόστιμο 300 ευρώ που επεβλήθη σε ηλικιωμένη στη Λαμία, το  Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία: εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

‘’Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό ενημερωθήκαμε σήμερα για την περίπτωση 80χρονης στην πόλη της Λαμίας, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση. Η συμπεριφορά κρατικών φορέων προς μια ηλικιωμένη γυναίκα, που έχει χάσει πρόωρα όλη της την οικογένεια, ζει μόνη και έχει την ανάγκη επαφής με την κοινωνία, δεν συνάδει με τα ήθη και τις παραδόσεις της χώρας μας και εν γένει με τον δυτικό πολιτισμό. Πρόκειται για περιστατικό ακραίας αναλγησίας και απάνθρωπης συμπεριφοράς, με αφορμή την τήρηση μέτρων που στοχεύουν κυρίωςστην προστασία ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο κατά το διάστημα της πανδημίας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας του κοινωνικού συνόλου, και οφείλουμε όλοι να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη. Η αξιοπρεπής και ασφαλής διαβίωση αυτών των ανθρώπων δεν αφορά μόνο την προστασία τους από έναν λοιμογόνο παράγοντα αλλά και τη δημιουργία περιβάλλοντος θαλπωρής, συντροφικότητας, κοινωνικοποίησης και εξάλειψης του αποκλεισμού.
Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους συνιστούσε ατομική αρετή και κοινωνική αξία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η σημερινή ατυχής (θέλουμε να πιστεύουμε) αντιμετώπιση οφείλει να μας αφυπνίσει ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως ο υπερβάλλων ζήλος στην τήρηση των κανόνωνκαι των υπερβάσεων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελεί αφορμή για την απώλεια κάθε ίχνους ανθρωπισμού και σεβασμού απέναντι σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Το Δίκτυο έχει ήδη πολλές φορές επισημάνει μέχρι σήμερα προβλήματα όπως τον πρόχειρο σχεδιασμό των μέτρων και την πρόχειρα οργανωμένη και ατεκμηρίωτη οριζόντια εφαρμογή τους. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που, κατά κάποιον τρόπο, συμπληρώνει και εξηγείται από την προτεραιότητα που δίνεται σε μέτρα δημόσιας τάξης ως κεντρική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιας υγείας.Από το Μάρτιο έως σήμερα, τα κατασταλτικά μέτρα εφαρμόζονται από απροετοίμαστους και ανενημέρωτους αστυνομικούς, οι οποίοι βεβαιώνουν πρόστιμα χωρίς να είναι πάντα σε θέση να κρίνουν αν μια μετακίνηση είναι άσκοπη ήαν σχετίζεται με άθληση, σωματική άσκησηκαι άλλες ανάγκες. Ο κοινωνικο-πολιτικός προσανατολισμός των μέτρων θα πρέπει να είναι εγγενώς προστατευτικόςπρος τους πολίτες και όχι τιμωρητικός που λαμβάνει χαρακτήρα «επίδειξης δύναμης και εξουσίας». Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο όταν αφορά την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα της τρίτης ηλικίας.

Στα πλαίσια αυτά, καλούμε όλους τους φορείς να πράξουν το αυτονόητο, να αποκαταστήσουν έμπρακτα την ηθική τάξη στην συγκεκριμένη περίπτωση της ηλικιωμένης.Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλοι μας να αφυπνιστούμε για τη συμπεριφορά που οφείλουμε να έχουμε, είτε ως άτομα είτε ως αρχές, απέναντι σε ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε τόσο την ύπαρξή μας όσο και την κοινωνία στην οποία ζούμε.''

 

https://www.dideady.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα