H γερμανική καγκελαρία θέλει να παρατείνει το lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου. Αυτό αποκαλύπτει σχέδιο απόφασης, λίγο πριν την σημερινή διάσκεψη κορυφής μεταξύ της Ομοσπονδίας και των τοπικών κυβερνήσεων.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις λοιπόν συζητούν σήμερα το μεσημέρι  τους περιορισμούς που θα ισχύσουν για τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με την πανδημία. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει ζητήσει και στο παρελθόν παράταση του lockdown.

Το σχέδιο απόφασης που στάλθηκε σήμερα το πρωί προς τα κρατίδια  κάνει λόγο για παράταση του lockdown  μέχρι τις 14 Μαρτίου,  το άνοιγμα των κομμωτηρίων προβλέπεται αρχές Μαρτίου όπως και ελεύθερη επιλογή των ομόσπονδων κρατιδίων για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων και των παιδικών σταθμών: "Τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως και οι γονείς τους, επηρεάζονται ιδιαίτερα από τους περιορισμούς", αναφέρει το προσχέδιο. "Για να διασφαλίσουμε την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών και των νέων μας, το άνοιγμα στον τομέα της φροντίδας και της εκπαίδευσης αποτελούν προτεραιότητα. Συνεπώς, ο τομέας αυτός θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου βήμα - βήμα."

Το  σχέδιο απόφασης  στάλθηκε στα ομόσπονδα κρατίδια από την καγκελαρία σήμερα το πρωί. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι το σκληρό lockdown θα παραταθεί κατά ένα ολόκληρο μήνα.

Αμφιλεγόμενο παραμένει πάντως το ζήτημα που αφορά τις περαιτέρω χαλαρώσεις. Αυτό θα μπορούσε είτε να αποφασιστεί στις 10 Μαρτίου και πάντα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την σταθερή επταήμερη επίπτωση, η τιμή της οποίας θα πρέπει να είναι όχι περισσότερο από 35 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα μουσεία, οι γκαλερί και οι υπηρεσίες αισθητικής θα μπορούσαν πάντως να ανοίξουν ξανά υπό όρους.

Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται μόνο στον κύκλο των συγγενών του κάθε νοικοκυριού και με άλλο άτομο που δεν ζει στο νοικοκυριό.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων που αναφέρθηκαν εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους (επτά ημερών επίπτωση) ήταν 68 σε εθνικό επίπεδο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch. Η τελευταία τιμή σε αυτό το επίπεδο καταγράφηκε στις 24 Οκτωβρίου (68,4). Επταήμερη επίπτωση μικρότερη από 50 καταγράφηκε για τελευταία φορά στις 20 Οκτωβρίου (48,6).

Προειδοποίηση μεταλλάξεων

Το έγγραφο τονίζει, τέλος, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει  να περιορίσουν τις επιμολύνσεις. Σε εθνικό επίπεδο, η επταήμερη επίπτωση είναι κάτω από 80. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα λόγω της αύξησης της μεταδοτικότητας.  Εξαιτίας αυτού, οι περιορισμοί στις επαφές  θα πρέπει να διατηρηθούν και τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει το έγγραφο.

Τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα θα πρέπει να ληφθούν προσεκτικά και σταδιακά, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω εκθετικής αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα