Η Θάσος των 13.000 κατοίκων φιγουράρει τις τελευταίες μέρες στις πρώτες τρεις θέσεις πανελλαδικά, στη λίστα των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού. Τουλάχιστον 25 κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί από τη Τρίτη ως την Παρασκευή, όλα σε σχολεία του νησιού, κυρίως σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, αλλά και σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς μαθητών.

Η αστραπιαία διασπορά, και μάλιστα σε ανήλικα παιδιά, έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές Αρχές, αλλά όχι και στην Πολιτεία, η οποία δεν έλαβε το παραμικρό μέτρο για τη Θάσο στις ανακοινώσεις της Παρασκευής, ενώ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο επίσημο αίτημα του δημάρχου να κλείσουν εκτάκτως τα σχολεία του νησιού. Μέσα στο κλίμα αναστάτωσης που έχει διαμορφωθεί, σύλλογοι Γονέων και 15μελή συμβούλια μαθητών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Καλούν σε αποχή από τα μαθήματα και τη διενέργεια μαζικών τεστ, ώστε να αποτυπωθεί η ακριβής επιδημιολογική εικόνα, πριν επιστρέψουν τα παιδιά στα θρανία.

Μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όταν υπήρξε έξαρση σε τοπική εστία στην περιοχή της Παναγιάς, η οποία αντιμετωπίστηκε, η Θάσος απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Από τη Δευτέρα, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην κοινότητα Πρίνου, αυτά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Τις τελευταίες τρεις μέρες καταγράφονται 7 νέες μολύνσεις καθημερινά, εκτοξεύοντας το νησί στις πρώτες θέσεις των περιοχών με τη μεγαλύτερη διασπορά, με 50,84 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στο σύνολό τους οι λοιμώξεις είχαν αναφορά σε σχολείο. Οι περισσότερες σε ένα σχολικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο του Πρίνου. Τα δύο σχολεία μοιράζονται την ίδια αυλή, ενώ υπάρχει και ανάμιξη των μαθητών τους επειδή μια τάξη του Δημοτικού στεγάζεται σε αίθουσα του Γυμνασίου.

"Επί τρεις μέρες έχουμε συνεχή θετικά τεστ. Μέχρι σήμερα 20 σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και άλλα 5 σε ενήλικες, εκπαιδευτικούς και γονείς", είπε στο iatronet o διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου, Θωμάς Αγγελόπουλος (φωτογραφία πάνω), ο οποίος βλέπει καθημερινά δεκάδες παιδιά με τους γονείς να προσέρχονται και να ζητούν τη διενέργεια τεστ. Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά έχουν ελαφριά συμπτωματολογία, ενώ δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να γίνει κάποια νοσηλεία ή διακομιδή στην Καβάλα. Όλα τα παιδιά και οι ενήλικες θετικοί βρίσκονται στα σπίτια τους, σε επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας για την παρακολούθηση της υγείας τους, ενώ δύο εξ αυτών έχουν υποκείμενα νοσήματα και παρακολουθούνται στενότερα.

Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα έκλεισε, όπως και αυτό των Λιμεναρίων Θάσου, όπου βρέθηκαν την Παρασκευή τρία θετικά κρούσματα. Μεταξύ των θετικών, συμπεριλαμβάνεται και εκπαιδευτικός που διδάσκει και στα δύο σχολεία.

Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης (φωτογραφία πάνω), με ανακοίνωσή του από την περασμένη Τετάρτη ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να κλείσουν άμεσα όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία του συνόλου των κατοίκων του νησιού. "Θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας και αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη Θάσο", ανέφερε στην ανακοίνωση.

Ο ίδιος και άλλοι φορείς και κάτοικοι του νησιού ανέμεναν τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, το απόγευμα της Παρασκευής και με έκπληξή τους τον άκουσαν να αναφέρεται σε άλλες περιοχές και νησιά με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κάρπαθος, αλλά να μην ανακοινώνει το παραμικρό για τη Θάσο.

Μαθητικά συμβούλια και σύλλογοι γονέων από σχολεία άλλων περιοχών του νησιού με ανακοινώσεις τους καλούν σε αποχή από τα μαθήματα. Μεταξύ αυτών στην Καλλιράχη, όπου πρόκειται να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα για τη διενέργεια τεστ.

Βρετανική μετάλλαξη;

Η ταχεία διασπορά, που κατά τα φαινόμενα έγινε και μέσα στο σχολείο προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό, τόσο στη σχολική κοινότητα όσο και στους αρμόδιους φορείς. Το φαινόμενο έρχεται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις μελών της επιτροπής επιδημιολόγων ότι οι μαθητές ακολουθούν την πανδημία και σπάνια μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους.

Μεταξύ αρμόδιων φορέων του νησιού συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να έχει εισαχθεί στη Θάσο κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και ίσως διαφορετική συμπεριφορά.

"Αυτό που είδα στη Θάσο δεν το έχω ξαναδεί", δήλωσε ο νομίατρος Καβάλας (σ.σ. όπου ανήκει η Θάσος), Χρήστος Παπαδόπουλος (φωτογραφία πάνω), προσθέτοντας πως "τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πανδημίας αλλάζουν. Εδώ έχουμε κάτι άλλο, διαφορετικό". Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε διασπορά που "σιγόβραζε" στην περιοχή και άρχισε να αποκαλύπτεται μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος. Αυτό χτύπησε "καμπανάκι" σε γονείς και μαθητές, οι οποίοι άρχισαν να προσέρχονται αυτοβούλως στο Κέντρο Υγείας για τη διενέργεια τεστ.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου έστειλε για ανάλυση έξι δείγματα με θετικό PCR τεστ και αναμένει τα αποτελέσματα που θα δείξουν αν πρόκειται για κάποια μετάλλαξη.

Ως προς την "πηγή" από την οποία προήλθε η έξαρση στη Θάσο, στην τοπική κοινότητα ακούγονται δύο εκδοχές: η μία συνδέει το γεγονός με ένα ταξίδι που έκανε πρόσφατα κάτοικος, γονέας μαθητή, στην πατρίδα του και βρέθηκε θετικός με την επιστροφή του. Η άλλη κάνει λόγο για πιθανή διασπορά στη διάρκεια ενός μνημόσυνου, στο οποίο συμμετείχε και μέλος της σχολικής κοινότητας, το οποίο επίσης νόσησε από κορωνοϊό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο