Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καλούν την κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, ως ένα απαραίτητο κατά τους ίδιους μέτρο για την ανάσχεση της επιδημικής έξαρσης που παρατηρείται και στη συμπρωτεύουσα.

Το αίτημα, που διατυπώθηκε τόσο σε συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες όσο και σε δημόσιες δηλώσεις των αυτοδιοικητικών, δεν εισακούστηκε μέχρι σήμερα και τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά, με εξαίρεση τα Λύκεια.

Σήμερα, Κυριακή, οι δύο αιρετοί πήραν πάνω τους το θέμα και με δικές τους αποφάσεις κλείνουν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, τουλάχιστον για αύριο, Δευτέρα. Ο λόγος είναι η χιονόστρωση που έφερε η "Μήδεια" και ο κίνδυνος ατυχημάτων με θύματα μαθητές.

Από νωρίς ήρθε η απόφαση πρώτα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανακοίνωσε πως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα "λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προ αποφυγής ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες".

Ακολούθησαν αντίστοιχες ανακοινώσεις από τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, Λαγκαδά και άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, για τα έρθει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και στους 7 νομούς.

"Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, αποφασίσαμε να παραμείνουν αύριο Δευτέρα κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Απόστολου Τζιτζικώστα και προστίθεται ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί αύριο, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την Τρίτη. Μάλιστα, στην δήλωσή του γίνεται αναφορά και στην πανδημία, ως αιτία που μαζί με τον παγετό δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των μαθητών.

"Ο συνδυασμός της πανδημίας του κορονοϊού και των καιρικών φαινομένων δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους. Πέραν της χιονόπτωσης, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, τις επόμενες μέρες περιμένουμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία συνθήκες ολικού παγετού, που εγκυμονούν κινδύνους για τους μετακινούμενους", επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Θεσσαλονίκη ξύπνησε την Κυριακή "ντυμένη" στα λευκά, έπειτα από ολονύκτια χιονόπτωση που συνεχίζεται ως το απόγευμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού