Η κεντρική οδός Καραολή και Δημητρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελεί το όριο μεταξύ των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου και Παύλου Μελά. Στη μια πλευρά του δρόμου οι έμποροι κατέβασαν ρολά και βλέπουν τους πελάτες τους να περνούν απέναντι και να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα των γειτόνων, που ανήκουν στον διπλανό δήμο (φωτογραφία κάτω). Είκοσι μέτρα χωρίζουν τις …αποχρώσεις του κόκκινου από το "κανονικό" στο "βαθύ".

Στη μία πλευρά του δρόμου, το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου είναι κλειστό. Το αντίστοιχο σχολείο του διπλανού Δήμου, 100 μέτρα μακριά είναι ανοιχτό. Πολλά παιδιά που κατοικούν στα όρια του ενός δήμου και πηγαίνουν στο σχολείο του διπλανού, έμειναν στο σπίτι, την ώρα που οι συμμαθητές τους έκαναν μάθημα κανονικά. Κάποια έκαναν τηλεκπαίδευση με…άλλους εκπαιδευτικούς, καθώς οι δικοί τους ήταν στις σχολικές αίθουσες και φυσικά δεν μπορούσαν να παραδίδουν ταυτόχρονα μάθημα δια ζώσης και μέσω διαδικτύου. Μύλος.

Πρώτη εργάσιμη μέρα εφαρμογής του σκληρού lockdown στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, λόγω των 12 κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, και πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα πείραμα που δεν μπορεί να βρει αποτελεσματική εφαρμογή και είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προτείνει μέσω του iatronet ένα ολικό lockdown σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, για διάστημα μόνο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του επικίνδυνου στελέχους.

Το παράδοξο του Ευόσμου

Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Θεσσαλονίκης και όλης της βόρειας Ελλάδας, με πληθυσμό 101.753 κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Αποτελεί τμήμα ενός αδιαίρετου, ενιαίου πολεοδομικού συγκροτήματος, με πυκνή δόμηση και δυσδιάκριτα όρια. Η περίπτωση δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες περιοχές όπου έχει επιβληθεί τοπικό lockdown μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, ο Δήμος Εορδαίας Κοζάνης. Εδώ υπάρχουν πολλές εκατοντάδες σημεία όπου η μία οικοδομή ανήκει στον "βαθύ κόκκινο" Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού και η διπλανή της στον Δήμο Παύλου Μελά ή Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με διαφορετικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων, αλλά και ελέγχου τήρησης μέτρων, όπως η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 6 το απόγευμα στη μια οικοδομή και από τις 9 το βράδυ στη διπλανή της.

"Αυτή η κατάσταση προκαλεί κατ΄ αρχήν μια αίσθηση αδικίας στους επαγγελματίες", λέει στο iatronet ο Βλάσης Νικολαϊδης (κεντρική φωτογραφία), γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου - Κορδελιού. Ο ίδιος διατηρεί ζαχαροπλαστείο - που λόγω ΚΑΔ μπορεί να είναι ανοιχτό - πάνω στην οδό Καραολή & Δημητρίου που αποτελεί το όριο των δύο Δήμων. Από το κατάστημά του βλέπει το οξύμωρο. "Η εικόνα εδώ είναι χαρακτηριστική. Στη μια πλευρά του δρόμου τα καταστήματα κλειστά, στην άλλη ανοιχτά. Ακόμα και τα καταστήματα τροφίμων που δουλεύουν, θα κλείσουν στις 5. Ο πελάτης θα περάσει απέναντι και θα ψωνίσει από τον ανταγωνιστή. Αυτό από μόνο του αυξάνει τις διαδημοτικές μετακινήσεις και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα", λέει.

Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και θέτει το ζήτημα στους αρμόδιους φορείς, ζητώντας την άρση του μέτρου και την ενίσχυση των επιχειρήσεων του δήμου για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές.

Βήμα σε αρνητές

Το παράλογο μέτρο εντείνει τον φόβο και την ανησυχία των πολιτών της περιοχής, ενώ παράλληλα οξύνει τις αντιδράσεις μέρους των πολιτών, οι οποίοι νιώθοντας το αίσθημα της αδικίας οργανώνονται σε ομάδες και διαμαρτύρονται. Το Σάββατο και την Κυριακή οργανώθηκαν πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορεία κατά των μέτρων, ενώ και τη Δευτέρα δεκάδες δημότες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου και έκαναν λαϊκή συνέλευση μπροστά στο Δημαρχείο, προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μεταξύ των αντιδρώντων παρεισφρέουν και ακραίες φωνές, αρνητές των μέτρων, αλλά και του κορωνοϊού, οι οποίοι βρίσκουν την αφορμή να βγουν μπροστά και να εκφραστούν. Μια τέτοια ομάδα "πολιορκεί" τις τελευταίες μέρες τον δήμαρχο Ευόσμου - Κορδελιού, Κλεάνθη Μανδαλιανό, αμφισβητώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και απαιτώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των 12 πολιτών που νόσησαν από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ιστορίες συνωμοσίας αναδύονται στην επιφάνεια, με ορισμένους να ισχυρίζονται πως όλο αυτό είναι ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην επίτευξη άλλων στόχων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπήρξε η φήμη για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, κάτι που διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ο δήμαρχος, ο οποίος προανήγγειλε και προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά όσων τις διακίνησαν μέσω διαδικτύου.

Η δημοτική Αρχή προσπαθεί να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη, διευκρινίζοντας πως ούτε η ίδια γνωρίζει την ταυτότητα όσων νοσούν, αλλά και να γνώριζε δεν θα την ανακοίνωνε για ευνόητους λόγους. Από την άλλη, τονίζει πως το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά, δεν οφείλεται στο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής, το οποίο βαίνει μειούμενο, αλλά αποκλειστικά στον εντοπισμό των 12 κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που καθιστούν τον Εύοσμο ως κύριο cluster σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας δεν σχετίζονται με επαφές των πρώτων τριών και στην πλειονότητά τους προέκυψαν από ελέγχους ιδιωτικών εργαστηρίων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία ότι η διασπορά είναι ευρύτερη στον τοπικό πληθυσμό.

Το πρωί της Δευτέρας εκατοντάδες δημότες κάθε ηλικίας σχημάτισαν ουρές έξω από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ευόσμου (φωτογραφία κάτω), περιμένοντας τη σειρά τους για να υποβληθούν σε rapid test.

Την Τρίτη τα τεστ θα πραγματοποιούνται στο "θεατράκι", στον πεζόδρομο του Κορδελιού, και την Τετάρτη στην πλατεία του Ευόσμου, ενώ είναι πιθανό να συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σαρηγιάννης: Lockdown μιας εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη

Με δεδομένη την πολεοδομική μορφή της περιοχής όπου εντοπίζεται η εστία διασποράς της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, το τοπικό lockdown στον Εύοσμο και στο Κορδελιό δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, τονίζει στο iatronet ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και καταθέτει τη δική του πρόταση.

"Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης δεν δικαιολογεί ένα ολικό lockdown. Το μοντέλο μας προβλέπει αύξηση της διασποράς το επόμενο διάστημα, αλλά σε ελεγχόμενα πλαίσια", ανέφερε για να προσθέσει: "Ωστόσο, λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους με την υψηλή μεταδοτικότητα, εφόσον φοβόμαστε την περαιτέρω διασπορά του, θα πρότεινα ένα ολικό lockdown τύπου Αττικής σε όλη τη Θεσσαλονίκη, για διάστημα μόνο μιας εβδομάδας. Αυτό το διάστημα αρκεί για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA