H Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του παγκρέατος, μια ασθένεια που είναι σχεδόν πάντα μοιραία και για την οποία έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση των τάσεων θνησιμότητας.

Στις τελευταίες προβλέψεις για θανάτους από καρκίνο στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021 που δημοσιεύθηκαν από το Annals of Oncology τη Δευτέρα, οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν να προσπαθήσουν περισσότερο για την αντιμετώπιση της νόσου. Το ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι ένα από τα χαμηλότερα όλων των μορφών της νόσου - στο 4%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται ετησίως. 
Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Carlo La Vecchia του Πανεπιστημίου του Μιλάνου προβλέπει ότι 42.300 άτομα θα πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Τα ποσοστά θανάτου προβλέπεται να παραμείνουν σταθερά για τους άνδρες, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται για τις γυναίκες.

Σε εννέα από τους 10 μεγαλύτερους καρκίνους, τα ποσοστά θανάτου θα μειωθούν κατά 7% στους άνδρες και 5% στις γυναίκες μεταξύ του 2015 και του 2021 στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια θάνατοι θα συμβούν σε αυτούς τους καρκίνους κατά τη διάρκεια του 2021, εκτιμούν.

Ένα συνοδευτικό έντυπο προειδοποιεί ότι ο καρκίνος είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς με Covid-19 και η πανδημία έχει προκαλέσει «την παράλυση των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου, τον έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση».

«Είναι σημαντικό, οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παρέχουν επαρκείς πόρους για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείριση του καρκίνου του παγκρέατος για τη βελτίωση αυτών των τάσεων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής La Vecchia.

«Εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί νωρίς, είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ο έλεγχος του βάρους και, ως εκ τούτου, του διαβήτη είναι οι κύριοι τρόποι που γνωρίζουμε ώστε να βοηθήσουμε στην πρόληψη της νόσου. "
Αν και τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώνονται στους άνδρες, εξακολουθούν να αυξάνονται σε γυναίκες σε πολλές χώρες, καθώς αυτές έτειναν να αρχίζουν να καπνίζουν στα τέλη του 20ού αιώνα.

 

Πηγές:
Irishtimes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"