Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Swansea και του Bristol  έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση φρουκτόζης ενδεχομένως θα μπορούσε να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπους που μέχρι τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, δείχνει ότι η φρουκτόζη οδηγεί σε φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η διαδικασία παράγει πιο αντιδρώντα μόρια που συνδέονται με τη φλεγμονή. Φλεγμονή αυτού του είδους μπορεί να βλάψει στη συνέχεια κύτταρα και ιστούς και να οδηγήσει σε μη φυσιολογική λειτουργία οργάνων και σε νόσο.

Η έρευνα επίσης προσθέτει στοιχεία σχετικά με το πώς η φρουκτόζη θα μπορούσε να συνδέεται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, καθώς χαμηλού επιπέδου φλεγμονή συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία.

Προστίθεται επίσης στις αυξανόμενες ενδείξεις για τη βλαβερή επίδραση της κατανάλωσης υψηλών επιπέδων φρουκτόζης.

Ο Dr. Nick Jones του Swansea University, δήλωσε, ότι έρευνα σε διαφορετικά συστατικά της διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι θα μπορούσε να συμβάλλει σε φλεγμονή και νόσο.

 

Πηγές: Nature Communications