Η 29χρονη Hayley Arceneaux, πάντα είχε περιορισμούς στη ζωή της. Δεν μπορεί να κάνει σκι, skydiving ή οτιδήποτε επικίνδυνο να της προκαλέσει πτώση, εξαιτίας μιας μεταλλικής ράβδου στο αριστερό της πόδι, που τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια θεραπείας για καρκίνο οστών στην παιδική της ηλικία.

Όμως, τώρα έχει την ευκαιρία να ζήσει κάτι χωρίς όρια!

Η Arceneaux, είναι το νεότερο μέλος πληρώματος πολιτών που θα ταξιδέψει στο διάστημα με τον πύραυλο SpaceX Falcon 9.

Σε συνέντευξή της στο Insider, δήλωσε ότι ο ορθοπεδικός της χειρουργός της είπε ‘’δεν θα υπάρχουν όρια για εσένα στο διάστημα.’’

Το νοσοκομείο St. Jude Research Hospital, όπου η 29χρονη ακολούθησε θεραπεία για καρκίνο ως παιδί και στο οποίο εργάζεται τώρα, συνεργάστηκε με τον δισεκατομμυριούχο Jared Isaacman, που έκλεισε μια πτήση με το Space X για αργότερα φέτος, στην οποία θα ταξιδέψει για πρώτη φορά πλήρωμα από πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του Isaacman.

Ως μέλος της αποστολής, ο Isaacman θέλησε μια γιατρό και το St. Jude's, επέλεξε την Arceneaux.

Η γυναίκα άκουσε την είδηση στις 5 Ιανουαρίου, όταν εκπρόσωπος του νοσοκομείου ήθελε να της μιλήσει ‘’για μια ευκαιρία’’. Αυτή δεν ήξερετι να περιμένει. Της είπαν για την αποστολή Inspiration4, τον έρανο για το St. Jude, και τη ρώτησε αν θέλει μια θέση για το διάστημα

Η κοπέλα γέλασε και είπε ‘’ναι, ναι παρακαλώ’’. Από τότε που το αποφάσισε, βρέθηκε στην έδρα του SpaceX στο Hawthorne, της Καλιφόρνια, 3 φορές, όπου είδε τα σχέδια της πτήσης και ήπιε καφέ κάτω από μια παλιά διαστημική κάψουλα SpaceX.

Ο Isaacman, δήλωσε ότι η σύνθεση ενός μοναδικού και ποικίλου πληρώματος του οποίου οι ιστορίες και οι αξίες θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους παντού, βρίσκεται στην καρδιά της αποστολής Inspiration4.

Ο Rick Shadyac, επικεφαλής του εράνου για το St. Jude's, δήλωσε ότι το ποσό των δωρεών και της λοταρίας θα χρησιμοποιηθεί για τη συνέχιση της έρευνας στη θεραπεία του καρκίνου και την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε παιδιά και τις οικογένειές τους.  Γνωρίζει την Arceneaux από τότε που αυτή ήταν ασθενής στο νοσοκομείο -σε ηλικία 10 ετών -και την είδε να αναρρώνει από καρκίνο, να γίνεται ειδικευόμενη στο νοσοκομείο και τελικά επίκουρη ιατρός.

Η Arceneaux θα είναι ο πρώτος άνθρωπος με προσθετικό μέλος και η νεότερη Αμερικανίδα που θα πάει στο διάστημα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της θέλει να κάνει βιντεοκλήση με τους ασθενείς της που νοσούν από καρκίνο, για να τους εμπνεύσει.

Όπως δήλωσε, ‘’όταν ακολουθείς αγωγή για τον καρκίνο εστιάζεις πολύ σε αυτή την ημέρα-τι ραντεβού έχεις, τι χάπια πρέπει να πάρεις και είναι πράγματι δύσκολο να κοιτάς προς το  μέλλον.’’

Ελπίζει η αποστολή ‘’να δώσει στους ασθενείς κάτι να περιμένουν και να συνειδητοποιήσουν πόσο εφικτό είναι για αυτούς να πάνε στο διάστημα.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management