Σπάνιο, αλλά υπαρκτό είναι το φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται σε παιδιά που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Πρόκειται για το σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων στα παιδιά (MIS-C).

Είναι μία κατάσταση, στην οποία διάφορα όργανα φλεγμαίνουν, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων.

Τα παιδιά με MIS-C μπορεί να έχουν πυρετό και διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό (έντερο) πόνο, εμετό, διάρροια, πόνο στον αυχένα, εξάνθημα, αιματηρά μάτια ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης.

Δεν είναι ακόμη γνωστό το τι προκαλεί το σύνδρομο "MIS-C", αλλά πολλά παιδιά φέρουν τον κορωνοϊό ή βρέθηκαν κοντά σε κάποιον που νοσούσε με CoViD-19.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα, ενώ ένα 5χρονο παιδί νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων, με κλινική εικόνα οξείας φλεγμονής.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, το παιδί εμφάνισε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό:

"Έχουμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα, δεν είναι το πρώτο", είπε η καθηγήτρια, για να διευκρινίσει:

"Το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφάνισε σχετίζεται με κορωνοϊό, όπως αποτυπώνεται και από τον υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Προέρχεται και από περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τις προηγούμενες εβδομάδες. Το παιδί αυτό ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι σε σταθερή γενική κατάσταση".

Η κ. Παπαευαγγέλλου επισήμανε πως πρόσφατη πληθυσμιακή μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πωςι περίπου 1 στα 150 παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό θα εμφανίσει το σύνδρομο. Έχουν καλή πρόγνωση, καθώς τους τελευταίους μήνες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα αντιμετώπισης αυτής της οξείας φλεγμονής.

Το 5χρονο παιδί παραμένει διασωληνωμένο, αλλά έχει βελτιωθεί η γενική του κατάσταση και οι γιατροί ελπίζουν πως όλα θα πάνε καλά.

Οδηγίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Αμερικανικού Οργανισμού Ειδικών Παθήσεων (CDC), πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό, όταν το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, όπως:

Πυρετός, πόνος στην κοιλιά, εμετός, διάρροια, πονόλαιμος, εξάνθημα, κόκκινα μάτια ή αίσθημα κόπωσης.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα.

Ζητήστε επειγόντως βοήθεια, στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει οποιοδήποτε από τα εξής συμπτώματα:

Αναπνευστικό πρόβλημα, πόνος ή πίεση στο στήθος που δεν εξαφανίζεται, σύγχυση, αδυναμία να ξυπνήσει ή να μείνει ξύπνιο, είναι χλωμό, έχει γκρι ή μπλε χρώμα δέρματος και έντονο πόνο στην κοιλιά.

Δημ.Κ.

Πηγές:
CDC, υπουργείο Υγείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας