Αν κάποιος έχει προγραμματισμένη εγχείρηση και διαπιστώσει ότι έχει υποστεί λοίμωξη COVID-19, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι θα πρέπει να την αναβάλει για τουλάχιστον 7 εβδομάδες.

Η μη αναβολή της θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μετά την εγχείρηση, προειδοποιούν ερευνητές.

Ο Dr. Dmitri Nepogodiev, του  University of Birmingham στη Βρετανία, ανακάλυψε πως ασθενείς που χειρουργήθηκαν την εβδομάδα 0-6 μετά τη διάγνωση λοίμωξης από SARS-CoV-2 έχουν αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου, όπως και ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτώματα την ώρα της εγχείρησης.

Η ερευνητική ομάδα συνιστά όπου είναι εφικτό, η εγχείρηση να καθυστερεί για τουλάχιστον 7 εβδομάδες μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2 ή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα αν οι ασθενείς έχουν συνεχιζόμενα συμπτώματα για 7 ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 140.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση σε περισσότερα από 1.600 νοσοκομεία σε  116 χώρες τον Οκτώβριο του 2020. Ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 μετά την εγχείρηση αποκλείστηκαν.

Ποσοστά θνησιμότητας 30 ημέρες μετά την εγχείρηση ήταν: 1.5% σε όσους δεν είχαν λοίμωξη από κορωνοιό, 4% σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση εντός 4 εβδομάδων από τη διάγνωση λοίμωξης από SARS-CoV-2,  3.6% σε αυτούς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση στις 5-6 εβδομάδες μετά τη διάγνωση λοίμωξης και 1.5% σε όσους υποβλήθηκαν σε εγχείρηση 7-8 εβδομάδες μετά τη διάγνωση λοίμωξης.

Tα ευρήματα ήταν σταθερά στις ηλικιακές ομάδες, τα επίπεδα φόρμας των ασθενών, σε προγραμματισμένη και επείγουσα εγχείρηση ή σε μεγάλη έναντι μικρής επέμβασης.

Μετά από καθυστέρηση 7 εβδομάδων ή περισσότερο, ασθενείς μετά από εγχείρηση οι οποίοι είχαν συνεχιζόμενα συμπτώματα  COVID-19 αντιμετώπιζαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας έναντι όσων είχαν ίαση των συμπτωμάτων τους (2.4%) ή ήταν ασυμπτωματικοί. (1.3%).

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anaesthesia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού