Η πηκτίνη, ίνα που βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο, σύμφωνα με ερευνητές.

Έρευνα που συνεχίζεται, του Ινστιτούτου για την έρευνα των τροφίμων, στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι η πηκτίνη, μια ίνα που βρίσκεται από τις πατάτες μέχρι τα δαμάσκηνα βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Vic Morris, δήλωσε ότι η πιθανή επίδραση της ίνας σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να στηρίζονται οι άνθρωποι στις ονομαζόμενες σούπερ- τροφές. Τροφές όπως μούρα και σπανάκι συνδέονται με πολλά οφέλη.

Ωστόσο ο Καθηγητής Morris θεωρεί ότι είναι καλύτερο μάλλον να καταναλώνει κάποιος ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Ο Morris είναι επικεφαλής έρευνας για την πηκτίνη, με πειράματα σε εργαστήριο, που χρησιμοποιούν μικροσκόπια υψηλής τεχνολογίας, που υποδεικνύουν ότι η ίνα περιορίζει την πρωτεΐνη Gal3 που προκαλεί καρκίνο.

Ο Καθηγητής συνεχίζει την έρευνα, αλλά θεωρεί πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που δείχνουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες πολλών ειδών φρούτων και λαχανικών.

Η ποσότητα πηκτίνης σε φρούτα και λαχανικά ποικίλλει, με τα μήλα και πορτοκάλια να έχουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες και τις φράουλες και τα σταφύλια χαμηλές.

Ωστόσο, ο Καθηγητής Morris δήλωσε ότι ακούμε τόσα για τις σούπερ –τροφές, όπως τα βατόμουρα, αλλά για συνδυασμό διαφορετικών αποτελεσμάτων μπορεί να είναι καλύτερα να καταναλώνει κάποιος μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Ο Καθηγητής δεν εννοεί ότι δεν πρέπει κάποιος να καταναλώνει σουπερ -τροφές, αλλά να σιγουρεύεται ότι καταναλώνει και άλλες.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής δήλωσε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε απλώς ποια είναι η επίδραση των σουπερ- τροφών καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Ωστόσο, θεωρεί πως δεν θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτά τα τρόφιμα και να αγνοούμε τα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα