Οι πανεπιστημιακές σπουδές και η επιλογή, αργότερα, μιας εργασίας πνευματικά απαιτητικής, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου Alzheimer στη μνήμη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βλάβη στους ιστούς οδήγησε πιο γρήγορα σε προβλήματα μνήμης τους ανθρώπους που είχαν λιγότερα πνευματικά ερεθίσματα.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η πνευματική και απαιτητική εργασία ή γονίδια που βοηθούν ανθρώπους να πετύχουν σε τέτοια καριέρα, βοηθούν ενδεχομένως τον εγκέφαλο να αντισταθμίσει τη βλάβη.

Αν και υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν με βάση την ηλικία και τα συμπτώματα ότι τα πνευματικά ερεθίσματα μπορούν να προστατεύσουν από το Alzheimer, υπάρχουν λιγότερες, που εξετάζουν κατευθείαν τη βλάβη που προκαλεί η νόσος στον εγκέφαλο.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο San Raffaele του Μιλάνου χρησιμοποίησε απεικονιστικές μεθόδους στον εγκέφαλο, για να εντοπίσει τις ιδιαίτερες ‘μπερδεμένες’ περιοχές και αποθέματα πρωτεϊνών, χαρακτηριστικά του Alzheimer, σε 242 ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, 72 με ελαφριά νοητική εξασθένηση και 144 χωρίς προβλήματα μνήμης.

Σε διάστημα 14 μηνών, 21 από τους ανθρώπους με ελαφριά εξασθένηση διαγνώστηκαν με Alzheimer.

Ωστόσο, όταν συγκρίθηκαν απεικονιστικές μέθοδοι ανθρώπων με προβλήματα μνήμης ίδιου επιπέδου, η βλάβη ήταν σημαντικά πιο εκτεταμένη σε αυτούς που είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και συνέχισαν σε επάγγελμα με πνευματικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιον τρόπο ο εγκέφαλος κατάφερε να ανταποκριθεί καλύτερα στη νόσο, ίσως δημιουργώντας ‘νοητικά αποθέματα’ που προστάτευαν από τις επιπτώσεις της.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Valentina Garibotta, σημειώνει ότι ο εγκέφαλος έχει την ιδιότητα να επανορθώνει τη βλάβη και να επιτρέπει τη διατήρηση της λειτουργικότητάς του. Υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις-ο εγκέφαλος ενδεχομένως μπορεί να ισχυροποιείται μέσω της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών ευκαιριών ή γενετικοί παράγοντες που επιτρέπουν σε ανθρώπους να πετύχουν υψηλότερους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους μπορούν ενδεχομένως να καθορίσουν την ποσότητα των αποθεμάτων του εγκεφάλου.

Εκπρόσωπος της Ένωσης για το Alzheimer, στη Βρετανία, δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω έρευνα για να βρεθούν ενδεχομένως τρόποι που θα βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου. Δήλωσε πως η έρευνα είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί απεικονιστικές μεθόδους σε εκτεταμένο βαθμό για να δείξει ότι σε αρχικό στάδιο οι άνθρωποι με υψηλότερη μόρφωση έχουν λιγότερα συμπτώματα άνοιας από άλλους με ίδιου επιπέδου βλάβη στον εγκέφαλο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι άνθρωποι με νοητικά αποθέματα έχουν καλύτερη επίδοση στον έλεγχο των συμπτωμάτων της άνοιας, αλλά μέχρι τώρα υπήρχαν λίγες σωματικές αποδείξεις.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης