Της Σοφίας Νέτα

Υψηλά ποσοστά παραμελημένων προβλημάτων υγείας παρουσιάζουν οι μαθητές της επαρχίας στη χώρα μας: προβλήματα βάρους, τερηδόνα στα δόντια, οφθαλμολογικά προβλήματα, φύσημα, αλλά και μη τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι δεν προστατεύονται επαρκώς από την επικίνδυνη ηλικιακή ακτινοβολία.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο αν. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με αφορμή τη διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προαγωγής και Αγωγής Υγείας και του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προαγωγής Υγείας στην Κοινότητα, που πραγματοποιούνται Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Caravel.

 Τα προβλήματα υγείας των παιδιών και η ανάγκη πρόληψης είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο, το οποίο περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες της Προαγωγής Υγείας στα Σχολεία, στις Υπηρεσίες Υγείας, στους Χώρους Εργασίας και στην Κοινότητα.

Έρευνα που έγινε στην επαρχία και θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έδειξε ότι το 8.2% των μαθητών Λυκείου δεν είχε τηρήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στο 36% που ήταν υπέρβαροι, εδόθησαν οδηγίες για αύξηση της σωματικής άσκησης και αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Στο 12% ανιχνεύτηκε φύσημα κατά την ακρόαση: από αυτούς το 1/3 ήταν υπό παρακολούθηση, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 παραπέμφθηκαν για καρδιολογική εκτίμηση. Στο 9.2% το test επίκυψης παρουσίασε προδιάθεση σκολίωσης και παραπέμφθηκε σε ορθοπεδικό.

Τέλος, το 58% είχε μειωμένη οπτική οξύτητα (<7/10) και το 82% είχε τερηδόνα στα δόντια και συνεστήθη περαιτέρω εκτίμηση από ειδικούς. Όπως εξηγεί ο κ. Τούντας, από τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύεται η σημασία του προληπτικού ελέγχου στα σχολεία μας, όπου τα ποσοστά παραμελημένων προβλημάτων υγείας είναι υψηλά.

Αντίστοιχη μελέτη που έγινε σε δημοτικά σχολεία της Αττικής έδειξε ότι το 38,2% των παιδιών είχαν βάρος πάνω από το φυσιολογικό (19,5% ήταν παχύσαρκα και 18,7% υπέρβαρα), το 2,8% είχε ύψος κάτω από την 10η εκατ. θέση (1,4% ήταν κάτω από την 3η εκατ.

θέση), το 9,5% των παιδιών παρουσίασαν κάποια διαθλαστική ανωμαλία, το 3,8% παρουσίαζε σκολίωση, ενώ στο 3,7% των παιδιών διαπιστώθηκε φύσημα (3,2% λειτουργικό και 0,5% οργανικό). Από τα αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Τούντας, φαίνεται ότι το ποσοστό των παιδιών που ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι υψηλό.

Επίσης, σ’ ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ύπαρξη μειωμένης οπτικής οξύτητας.

Απογοητευτικά όμως ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης των μέτρων προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία και η συνειδητοποίηση από την πλευρά των μαθητών της επικινδυνότητας της ηλιακής ακτινοβολίας στην επαρχία. Όπως έδειξε έρευνα σε μαθητές, το 61% χρησιμοποιεί αντηλιακό, το 54% γυαλιά ηλίου (το 15% για ηλιοπροστασία και το 85% για αισθητικούς λόγους - μόδα), το 12% ένδυση μετά το μπάνιο και το 25% καπέλο για ηλιοπροστασία.

Μόλις το 38.4% προσέχει να μην εκτίθεται στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (11.00-16.00). Το 43.2% έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα από μη χρησιμοποίηση αντηλιακού ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή εξ' αιτίας του ανοιχτόχρωμου δέρματος.

Σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, σημειώνει ο καθηγητής, ‘η ενημέρωση των νέων σε σχέση με τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας φαίνεται να χωλαίνει. Όμως, είναι αποδεδειγμένο πια, ότι τα 2/3 των περιπτώσεων του καρκίνου του δέρματος οφείλονται στην χωρίς προστατευτικά μέτρα έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι πλέον σαφής η ανάγκη επιμόρφωσης των νέων, αλλά και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, για τους κινδύνους αυτούς δια μέσου προγραμμάτων Αγωγής Υγείας’.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί μελέτη για τα συμπτώματα Διαταραχών Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ), Κατάθλιψης και Άγχους στους μαθητές των σχολείων πυρόπληκτων περιοχών του νομού Λακωνίας 4 μήνες μετά τις πυρκαγιές. Όπως έδειξε η έρευνα 11.7% των μαθητών παρουσίαζε πολύ σοβαρού και σοβαρού βαθμού συμπτωματολογία ΔΜΤΣ, ενώ μέτριου βαθμού το 33.5%.

Τα ποσοστά παιδιών με μέτρια έως πολύ σοβαρή συμπτωματολογία ΔΜΤΣ μειώνονται όπως αυξάνεται η ηλικία και ο αριθμός των αδερφών που μένουν μαζί και είναι σημαντικά μεγαλύτερα στο δημοτικό.

Με συμπτώματα κατάθλιψης βρέθηκε το 19% των παιδιών, ενώ υπήρχε συσχέτιση μεταξύ ΔΜΤΣ και κατάθλιψης, καθώς και ΔΜΤΣ και άγχους. Παιδιά που αποχωρίστηκαν γονέα/ γονείς μετά την καταστροφή, που έμειναν με συγγενείς, ή και ανησύχησαν για την τύχη αγαπημένου προσώπου, ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχοπαθολογία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας