Επιστήμονες, ενδεχομένως ανακάλυψαν μια αιτία για την προτίμηση που τρέφουν μερικοί άνθρωποι στις πατάτες τηγανιτές και όχι στα μήλα. Υπεύθυνο μπορεί να είναι ένα γονίδιο, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

 Έρευνα που έγινε σε παιδιά ανακάλυψε ότι αυτά που έφεραν συνήθη ποικιλομορφία του γονιδίου είχαν την τάση να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων με υψηλές θερμίδες. Σε κάθε γεύμα έτρωγαν 100 θερμίδες περισσότερες, οι οποίες μακροπρόθεσμα αυξάνουν το βάρος, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Colin Palmer, του Πανεπιστημίου Dundee στη Σκοτία.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οποιοσδήποτε με αυτή την εκδοχή του γονιδίου θα τρώει υπερβολικά και θα γίνεται παχύσαρκος, δήλωσε. Μπορεί να έχουν τάση να καταναλώνουν περισσότερο παχυντικές τροφές. Πρόκειται για επιλογή. Το γονίδιο δεν θα σας καταστήσει παχύσαρκους αν δεν τρώτε υπερβολικά.

Ο Palmer δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η παιδική παχυσαρκία σήμερα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μεγάλη διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος των τροφίμων με υψηλές θερμίδες. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’.

Πέρσι, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονίδιο, που ονομάστηκε FTO, συνδεόταν με την παχυσαρκία, αλλά δεν ήξεραν γιατί. Τα περισσότερα από τα άλλα γονίδια που πιστευόταν ότι επηρεάζουν το σωματικό βάρος επηρεάζουν την όρεξη.

Ο Palmer και οι συνεργάτες του ήθελαν να ερευνήσουν αν το γονίδιο FTO είχε σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά ή αν αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός καίει θερμίδες. Μελέτησαν πάνω από 2.700 παιδιά, 4 έως 10 ετών και υπέβαλαν μια ομάδα από αυτά σε πολλές εξετάσεις.

Σχεδόν δυο τρίτα των παιδιών είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο της γονιδιακής ποικιλομορφίας, περίπου ίδιο ποσοστό με αυτό που βρέθηκε σε περσινή έρευνα που αφορούσε Ευρωπαίους και είχε αποκαλύψει ότι όσοι έφεραν ένα αντίγραφο της γονιδιακής ποικιλομορφίας είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ όσοι έφεραν δυο είχαν σχεδόν 70% αυξημένο κίνδυνο.

Η ποικιλομορφία του γονιδίου βρίσκεται και σε άλλους πληθυσμούς. Η συχνότητα στους Κινέζους είναι περίπου μισή από των Ευρωπαίων. Οι ερευνητές, έχοντας επιβεβαιώσει τη σχέση παχυσαρκίας στα παιδιά που εξέτασαν, μελέτησαν 97 από αυτά, λαμβάνοντας στοιχεία, όπως σωματικό λίπος και ρυθμό μεταβολισμού.

Στα παιδιά δόθηκαν τρία γεύματα στο σχολείο για να αξιολογήσουν οι ερευνητές τη διατροφική τους συμπεριφορά. Το γεύμα περιλάμβανε φρούτα και λαχανικά, ζαμπόν, τυρί, τσιπς, σοκολάτες και ψωμί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά με τη γονιδιακή ποικιλομορφία δεν εμφάνιζαν διαφορές στο ρυθμό του μεταβολισμού, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ή την ποσότητα τροφής που κατανάλωναν. Το μόνο που θα μπορούσε να παρατηρηθεί ήταν το γεγονός ότι κατανάλωναν περισσότερο πλούσιες τροφές, σημειώνει ο Palmer.

Κατά μέσον όρο, αυτά με τη γονιδιακή ποικιλομορφία έτρωγαν 100 περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτά που δεν την έφεραν.

Ο Palmer δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρακτικός λόγος να εξετάζονται οι άνθρωποι για την γονιδιακή ποικιλομορφία και πως είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά γονίδια που επηρεάζουν την παχυσαρκία.

Και είτε το έχει είτε δεν το έχει κάποιος, η συμβουλή είναι ίδια. ’Τρώτε υγιεινά και ασκηθείτε’.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά