Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι όταν γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή με λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες είχαν χειρότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ και τεστ μνήμης σε σύγκριση με διατροφή λίγων θερμίδων χωρίς μειωμένους υδατάνθρακες.

Όταν επέστρεψαν οι υδατάνθρακες στη διατροφή των γυναικών επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα η μνήμη και η νόηση.

Η Dr Holly Taylor, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, δήλωσε ότι η τροφή που επιλέγει κάποιος μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη νοητική συμπεριφορά. Οι δημοφιλείς δίαιτες που έχουν λίγους υδατάνθρακες ή καθόλου έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική για αρνητική επίδραση στη μνήμη και τη νόηση.

Για την έρευνα, η ομάδα επιστημόνων επέλεξε 19 γυναίκες ηλικίας 22 έως 55 ετών και τους επέτρεψε να επιλέξουν είτε διατροφή χαμηλή σε θερμίδες είτε χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Εννέα από αυτές επέλεξαν τη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και οι άλλες 10 τη χαμηλή σε θερμίδες.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες εμφάνισαν σταδιακή μείωση της απόδοσης στις εργασίες που απαιτούσαν μνήμη, σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν λίγες θερμίδες.

Ο χρόνος αντίδρασης στις γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ήταν πιο αργός και η μνήμη δεν ήταν τόσο καλή όσο των γυναικών που ακολουθούσαν δίαιτα με λίγες θερμίδες.

Ωστόσο, οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, σε εργασίες που απαιτούσαν αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση.

Το τελευταίο αυτό εύρημα είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες που ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες ή λιπαρά έδειξαν βραχυπρόθεσμη βελτίωση στην προσοχή.

Τα επίπεδα πείνας δεν είχαν διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων και η μόνη διαφορά στη διάθεση ήταν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες αισθάνονταν μεγαλύτερη σύγχυση στη μεσαία περίοδο της έρευνας.

Η Taylor δήλωσε ότι αν και η έρευνα είχε μεσαίου μεγέθους δείγμα, τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρη διαφορά στη νοητική επίδοση σαν αποτέλεσμα της διατροφής.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά από μια εβδομάδα σοβαρού περιορισμού σε υδατάνθρακες, η απόδοση της μνήμης, ειδικά σε δύσκολες εργασίες πλήττεται.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι αν και η έρευνα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μόνο για τρεις εβδομάδες, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει κι άλλους τομείς εκτός από το βάρος.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για ενέργεια και δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη νόηση, μνήμη και μάθηση.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο στο περιοδικό ‘Appetite’ .

Πηγές:
‘Appetite’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά