Ορισμένες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο στο μαστό και καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του όγκου κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Το εύρημα ίσχυε μόνο για τις γυναίκες που δεν εμφάνισαν εξάψεις μετά την αντικαρκινική αγωγή-εύρημα που υποδεικνύει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά επιδρούν στα οιστρογόνα.

Η ανάλυση υποδεικνύει πιθανή εξήγηση σχετικά με το λόγο που ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου στο μαστό, ενώ άλλες όχι. Μπορεί ενδεχομένως να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ασθενή, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Γυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, που εμφανίζουν εξάψεις, έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής από τις υπόλοιπες, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Ellen Gold από το Πανεπιστήμιο California Davis.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει τα παραπάνω, ενώ η νέα έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με εξάψεις μετά την αγωγή είχαν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σε σχέση με γυναίκες χωρίς εξάψεις.

Καθώς τα οιστρογόνα βρίσκονται πίσω από την πιο κοινή μορφή του καρκίνου στο μαστό, αυτό υποδεικνύει ότι η κατανάλωση επιπλέον φρούτων και λαχανικών από τις 5 συνιστώμενες μερίδες την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα βλαβερά επίπεδα οιστρογόνων σε ασθενείς με καρκίνο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Φαίνεται πως διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ίνες, που έχει φανεί πως μειώνει τα επίπεδα των κυκλοφορούντων οιστρογόνων μπορεί να είναι σημαντική στις γυναίκες με οιστρογόνα πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, σημειώνει ο John Pierce από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές εξέτασαν για δεύτερη φορά στοιχεία 3.000 ασθενών με καρκίνο στο μαστό, σε μια έρευνα που είχε σκοπό να ανιχνεύσει αν η διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά και με λίγα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή υποτροπής της νόσου.

Τέτοιου είδους διατροφή έχει φανεί ότι μειώνει το γενικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Οι γυναίκες ήταν 53 ετών κατά μέσον όρο. Από τις μισές ζητήθηκε να διπλασιάσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών στις 10 μερίδες την ημέρα, να καταναλώνουν περισσότερες ίνες και να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών, περισσότερο από τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ομάδα συνεκρίθη με άλλη που ακολούθησε τις οδηγίες για 5 μερίδες ημερησίως.

Περίπου 30% των 3.000 γυναικών που επιβίωσαν από καρκίνο στο μαστό δήλωσε ότι δεν είχε εξάψεις-συνήθης παρενέργεια της αγωγής κατά του καρκίνου στο μαστό.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία αυτών των γυναικών και ανακάλυψαν ότι μόνο 16% από αυτές που διπλασίασαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών υποτροπίασαν μετά από 7 χρόνια, σε σύγκριση με 23% των γυναικών της άλλης ομάδας.

Γυναίκες που πέρασαν στην εμμηνόπαυση μείωσαν τον κίνδυνο κατά 47% αν κατανάλωναν άφθονες σαλάτες, φρούτα και φυτικές τροφές.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά