Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας ή του λάρυγγα, τουλάχιστον στο γενικό πληθυσμό της Ιαπωνίας.

Η κατανάλωση καφέ στην Ιαπωνία είναι σχετικά υψηλή, όπως και το ποσοστό καρκίνου του οισοφάγου στους άντρες. Για να εξετάσουν αν ο καφές έχει κάποια προστατευτική επίδραση, ο Dr. Toru Naganuma του Πανεπιστημίου Tohoku στη Sendai και η ομάδα του, ανέλυσαν στοιχεία της έρευνας Miyagi.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες διατροφής συμπεριλαμβανόμενης της κατανάλωσης καφέ. Μεταξύ των 38.000 συμμετεχόντων, ηλικίας 40 έως 64 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου, 157 περιστατικά καρκίνου στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων που διήρκεσε η έρευνα.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ, αυτοί που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα εμφάνιζαν κατά το ήμισυ κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των καρκίνων, αναφέρει η ομάδα του Naganuma στο ‘American Journal of Epidemiology’.

Παρατήρησαν ότι η μείωση του κινδύνου περιελάμβανε ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για τέτοιους καρκίνους, δηλαδή καπνιστές και ή ανθρώπους που έπιναν, στην αρχή της έρευνας.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, δεν περίμεναν ότι θα παρατηρούσαν τέτοια αντεστραμμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου τέτοιων τύπων καρκίνου καθώς και την αρνητική σχέση σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τέτοιους καρκίνους.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι, αν και ο τερματισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος είναι ο καλύτερος γνωστός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης τέτοιων καρκίνων, ο καφές θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι παράγοντας πρόληψης σε πληθυσμούς υψηλού και χαμηλού κινδύνου.

Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά