Αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ένα όφελος του ασβεστίου, το οποίο ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που λάμβαναν το περισσότερο ασβέστιο, από τροφές και συμπληρώματα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% για εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου και άλλων τύπων του γαστρεντερικού σε σχέση με όσους λάμβαναν το λιγότερο ασβέστιο.

Στις γυναίκες, τα οφέλη του ασβεστίου ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Οι γυναίκες που λάμβαναν το περισσότερο αβέστιο από τρόφιμα και συμπληρώματα είχαν κατά 23% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο γαστρεντερικό σε σχέση με αυτές που λάμβαναν το λιγότερο.

Είναι ήδη γνωστό πως το ασβέστιο ωφελεί τα οστά, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες σχετικά με την επίδραση του ασβεστίου στον καρκίνο είχαν δώσει μεικτά αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής Yikyung Park, του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου των ΗΠΑ, στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’, η έρευνα υποδεικνύει ότι η πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρκίνου του γαστρεντερικού, ειδικά του παχέως εντέρου.

Στην έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 300.000 αντρών και 200.000 γυναικών 50 έως 71 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις τροφές και τα συμπληρώματα που κατανάλωναν και τα ποσοστά καρκίνου συνδέθηκαν με στοιχεία αρχείων για διάστημα 7 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ολική πρόσληψη ασβεστίου δεν σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά στους άντρες, αλλά οι γυναίκες που λάμβαναν μέχρι 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά.

Ωστόσο, η συνολική πρόσληψη ασβεστίου από τροφές και συμπληρώματα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και άλλους καρκίνους του γαστρεντερικού και στα δυο φύλα.

Οι άντρες που λάμβαναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου την ημέρα μέσω τροφών και συμπληρωμάτων είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τύπων καρκίνου σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν τη χαμηλότερη. Οι γυναίκες που λάμβαναν το περισσότερο ασβέστιο ημερησίως είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που λάμβαναν τη χαμηλότερη ποσότητα ημερησίως.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η πρόσληψη ασβεστίου σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις στις ΗΠΑ, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο γενικά καρκίνου στις γυναίκες και καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος και ιδιαίτερα του παχέως εντέρου και στα δυο φύλα.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έμφραγμα: Όλες οι στενώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα
Η τακτική άσκηση επαναπρογραμματίζει τα νεύρα της καρδιάς
Ο Ε.Ε.Σ. προσέφερε στιγμές χαράς και ελπίδας σε εκατοντάδες παιδιά ενόψει Χριστουγέννων